Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

perjantai 24. toukokuuta 2019

Perjantaita!




Tänään oltiin Hesan reissulla. Miehellä oli kaikki muuten ok, paitsi ilmeisesti pitää vielä ultra-äänessä käydä varmuuden vuoksi. Tullessa käytiin Ympyrä-mäcissä pirtelöllä ja kahvilla. Itse olen elänyt ikäänkuin lauantaissa tämän päivän, aamusta lähtien oli tunne, että on lauantai. Vaan ehkä se perjantaiksi muuttuu, kun päästään seurakunnan perjantai-tilaisuuteen :)
Olen taas tosi väsynyt ollut, mutta en silti saanut unta, vaikka yritin päikkäreitä. Päätä särkee ja särkylääkkeetkin on loppu. Viimeisen otin aiemmin...vai olisikohan yöpöydän laatikossa vielä panadolia... Miehellä olis buranaa, mutta sitä ei suositella mulle...en kyllä enää muista miksi se on "kielletty". Olisko niin, ettei sovi jonkun toisen lääkkeen kanssa...niin se varmaan oli.





Tänään on ollut pilvistä ja harmaata, mutta eilen otin aurinkoisia kuvia ulkona.





















Mansikatkin kukkivat pihatien pientareella.












Iltakirjana luen nyt kirjaa Karjalaisten evakkotiestä ja elämästä, (Pako Karjalasta), sen ovat kirjottaneet veli ja sisar muistoistaan. Tai oikeastaan sisar on haastatellut vanhempaa veljeään niistä ajoista, ja lisännyt omia muistojaan sekä täydennyksenä osaksi fiktiota. Se on kirjoitettu siihen muotoon, niinkuin lapset kertoisivat sitä tarinaa. Kirjoittaja on Kaarina Enkenberg. Ja kirjan päähenkilöt ovat Lalli (Yrjö Lalli Heikkonen) ja Kaari (Maija Kaarina Enkenberg (Heikkonen).












Kirjassa on erikoista, että se on kirjoitettu kokonaan ensin "suomeksi", ja sitten karjalan murteella. Minä kyllä hyvin ymmärrän Karjalan murrettakin, kun itse olen Pohjois-Karjalassa lapsena asunut ja äidin puheesta oppinut sitä. Teksti on siis ihan sama...toinen vain kirjakielellä ja toinen murteella, kiva olisi vielä lukea sama uudestaan murteella jos jaksaa. Olen kyllä tykännyt lukea tuota kirjaa.




Mukavaa perjantaita ja toivottavasti itselläkin olo piristyy :)










14 kommenttia:

  1. Kiva kun kerrot aina täällä noista kirjoista. Voisin tuonkin lukea. Mulla nyt on luettavana Enni Mustosen Sotaleski, joka kertoo myös tapahtumia ennen talvisotaa (en ole sen pidemmällä vielä)
    Musta taas tuntuu että on maanantai :))) Tulin eilen kotiin, minäkin Helsingistä päin ja nyt
    ihan kuin alkais uusi viikko. Mutta ei.
    Burana ei sovi yleensä vatsavaivaiselle, kuten itellekkään. Voi aiheuttaa vaivaa vatsaan, joskus oon ruuan kanssa ottanut jos ei panadol auta. Mut ei jatkuvasti kannata käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jännää, kun joskus voi aamusta tuntua eri päivältä, kuin okeasti on...niinkuin eilenkin pitkälle päivään.

      Poista
  2. Nyt jo mansikankukkia. :) Varmasti mielenkiintoinen kirja, murteet on kielen rikkaus. Hyvää viikonloppua teille.

    VastaaPoista
  3. Olipa hyvä että kontrolli oli ok, toivottavasti ei ultrakaan mitään tuo esiin. Ihania nuo puut! Eipä ole ihme, että sulla on vasynyt olo kun on monenmoista tämäkin viikko sisällään pitänyt. Toivottavasti saat ihanan rauhallisen viikonlopun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvin on viikonloppu mennyt :) Nyt seurataan lätkää ja lämmitetään kellari-saunaa.

      Poista
  4. Lukisin tuon kirjan myös,niinkuin olen jo kirjoitellutkin toisessa blogissa että äitini lähti evakkoon karjalasta 10 vuotiaana perheen kanssa.Onko siis kirjoitettu karjalan murteella, vai karjalan kielellä? usein sekoitetaan karjalan murre ja karjalan kieli, karjalan kieltä tätini osaa vielä, ei ole unohtunut, mutta äidiltäni se on lähes unohtunut.
    lainasitko kirjastosta tuon kirjan ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuossa kirjassa lukee, että karjalaksi...mutta minulle ainakin ihan ymmärrettävää tekstiä sekin. Joo, kirjastosta lainasin.

      Poista
    2. Tällaista: "Mie istun mei kattotikkail. Täst näkköö hyväst likkeisel tiel, peltoloil ja rantaa. Ei näy kettää kulkemas missää. Tää on nyt mei kot, mut ei tää ain uo olt mei kot."

      Poista
  5. okei, nuo sanat on mielestäni karjalan kieltä, mummoni puhui juuri tuolla tavalla, eikä muuta osannutkaan kuin karjalan kieltä,ymmärsin hänen puhetta, pitää kysyä kirjastosta jos siellä olisi tuo kirja.

    VastaaPoista
  6. Hyvä kuulla, että kontrolli oli OK. Kaunista kukintaa. Onpa mielenkiintoinen idea tuossa kirjassa, on niin kuin kirjoitettu "kahdella kielellä". Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
  7. Kauniisti kukkii ,omenapuu,ja aikaiset mansikat,"niistähän pyöräytät juhanukseksi mansikkakakun:)"
    mukavaa sunnuntaita!
    jk.toivottavasti viikonloppusi on ollut levollinen,ja rauhaisa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa, kyllä nyt on ollut rauhallinen viikonloppu, mitä nyt tänään käytiin seurakunnassa, ihan minun ehdotuksesta :)

      Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)