Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

lauantai 4. toukokuuta 2019

Luettua




Kirjastosta lainasin yhtenä päivänä kirjan nimeltä Kupai nau - nähdään pian.












Sen on kirjoittanut Mai Tolonen. Kirja on sekoitus faktaa ja fiktiota. Se sijoittuu 1900-luvun alkuun ja kertoo neljän Amerikkaan siirtolaiseksi matkustavan tarinan. Laivaan nousevat Hangossa: Renki Albin Määrinkäinen 21 v Jurvasta, veturinlämmittäjä August Leppimäki 31 v Viipurista, barnflikka Sofia (Fia) Lönnberg 19 v myös Viipurista ja opettaja Johan Liljestrand 47 v Pietarista. Ja tietysti koko joukko muita uuden paremman elämän toivossa Amerikkaan haluavia. Joillakin on myös takanaan jotakin tapahtumia, joita haluavat "paeta".














Näiden mainittujen elämää kirjassa seurataan. Opettaja Liljestrand kirjoittaa päiväkirjaa, jota hänen osaltaan seurataan. Muiden elämästä kerrotaan muuten.
Kirjan lopussa Suomeen palaa vain August Leppimäki, muiden elämä jäi Amerikkaan.






Minusta on mielenkiintoista lukea vanhoista ajoista ja ihmiskohtaloista, varsinkin jos ne kertovat oikeista henkilöistä, mutta fiktiotakin luen mielelläni myös. Tämä oli mielenkiintonen kirja.





Kirjan nimi on tullut nähtävästi siitä, kun Amerikassa papiksi päätynyt opettaja Liljestrand hautasi erään suomalaisen miehen, niin edesmenneen miehen leski tarttui arkuun, eikä meinannut päästää irti vaan hoki: Kupai nau, kupai nau... (Goodbye).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)