Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Historiaa

Huomenna tulee 10 vuotta siitä kun ostimme tämän pikkutalon. Tänään juuri löysin sopivasti netistä lisää tietoa tuosta ikivanhasta Turku-Helsinki tiestä, josta eilen oli puhe.


Tämä "kartta" oli mukana talon papereissa, ja kiinteistövälittäja siitä myös puhui, että tuosta joen yli ja meidän pihan poikki aikoinaan on kulkenut muinainen Turku-Helsinkitie.

 

 


 

 

 Etsin jo alkuaikoina lisää tietoa siitä, mutta en löytänyt. Tänään rupesin etsimään ja nyt löysinkin, olin etsinyt sitä tietoa väärällä hakusanalla. Olin etsinyt nimellä  vanha Turku-Helsinki tie , jolloin kone tietysti tarjosi vanhaa ykköstietä. Tänään aloin etsiä hakusanalla muinainen Turku-Helsinkitie ja sehän tärppäsi .)


Muinainen tie löytyi sieltä nimellä  Ylinen Uudenmaan tie. Siinä oli myös kartta. En saanut tekstistä kopiota, mutta kirjoitin ylös tärkeimmät asiat.

 

"Tie kaartaa lähemmäs Nummen kirkonkylää ja ylittää sen länsipuolella Hämjoen (eli meidän tontin vierestä menevän joen) nykyään jo metsittyneellä paikalla, Pääniityntien ja Heikkilänkulmantien välissä.

Ylinen Uudenmaantie on vanhin tunnettu paikallistie Uudellamaalla, siitä löytyy maininta jo vuodelta 1442." Se mainitaan "Keskiaikaiset ja Jaakko Teitin luettelossa olevat tiet."

Tässä alla olevassa kuvassa näkyy se tie tuolla keskellä sellaisena nauhana, kerran otin kalliolta tuon kuvan. Tuolla kaukaisuudessa näkyy kirkonkylä kirkontorneineen.




Mulla tuli aiemmin kuva arkisto täyteen ja jouduin paljon poistamaan kuvia, osan laitoin muistitikulle, mutta ei sekään nyt toiminut. Osa on myös digikamerassa, joka piti pistää lataukseen. Harmittaa kun ei löydä kunnon kuvia.


Kymmenen vuotta siis tulee tässä pikkutalossa täyteen huomenna.




Hyvä tässä on ollut asua, vaikka ensimmäinen talvi meni totutellessa maalaiselämään ja varsinkin pimeyteen, kun täällä ei katuvaloja ole.






Mutta kaunistakin välillä oli :)






Tässä on kuulemma ollut joskus jotain kunnan asuntoja, ja esimerkiksi meidän ikivanha savusauna on ollut ainakin  kahden perheen käytössä, siksi siinä on kaksi ulko-oveakin, toinen meidän pihaan päin ja toinen takapuolella naapurille päin.


Meidän vintissä oli myös tooosi isoja valokuva-kopiota joissa tätä meidän taloa rakennettiin. Eli tämä ei ole alkuperäinen talo, mutta kuitenkin noin samanikäinen minun kanssani :)


Tällaista historiaa tänään. Huomiseksi sainkin yllättäen vapaa päivän, kun kuntouttavan (soppiksen) vetäjät on molemmat sairaana, niin sitä ei ole huomenna. Sen sijaan on kyllä Kylätalo-tilaisuus huomen iltana.

11 kommenttia:

  1. Kiva kun laitoit lisää tuosta tiestä, kun vielä niin sopivasti löysitkin tähän kohtaan. Minusta tuo on tosi mielenkiintoinen. Sanoinkin just isännälle, että olisipa joskus kiva itsekin vähän sillä tiellä kävellä:) Ja onnea muuten sen talon omistuksen 10-synttäreille, joka huomenna on! Toivottavasti sulle karttuu vielä paljon lisää mielenkiintoista tietoa talosta ja tiestäkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hisroriaa on mielenkiintoista ajatella :)

      Poista
  2. Hyvin mielenkiintoista. Tiestä maininta jo v 1442, muinainen Ylinen Uudenmaan tie! Löytyisikö sieltä päin jotain, jos suorittaisi kaivauksia! Ei vaan!
    Mutta kyllä jotain voisi löytyä, jos sellaiseen olisi kaikki välineet, jne ja isot rahat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni muotoisia kaivauksia ( :)tein parina ekana kesänä savusaunan takana, kun sinne oli heitetty kaikki jätteet, niinkuin ennen maahan haudattiin kaikki. Yhden ison vihreän lasipullon otin talteen ainakin, kun oli ehjä.

      Poista
  3. ai se taitaa olla pieni pätkä sitä vanhaa tietä, niin ne maisemat muuttuu, no ei sitä pimeyttä kestä kuin muutama kuukausi, nopeasti joulun jälkeen alkaa valoistumaan,
    mutta oma koti kullan kallis, onnittelut siitä!

    VastaaPoista
  4. Olisi kiva käydä tutkimassa seutuja metallinpaljastajalla. Voisi löytyä jotain tosi vanhaa.

    VastaaPoista
  5. Sinustahan tulee"historiallisten teitten tutkija":)
    Oma koti kullan kallis!
    Ihana kun tule syyspimeät ,tähtitaivas,pikkupakkanen.Rakastan pimeyttä:)
    aika rientää...
    Yllättävää vapaapäivää 😊💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kiva kun sain vapaapäivän, vaikka toisten sairastuminen on ikävä asia.

      Poista
  6. Historia on kyllä mielenkiintoista! Olis niin mielenkiintoista kaivella.
    Eilen oli uutisissa Senaatintorin arkeologisista kaivauksista.

    VastaaPoista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)