Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

tiistai 16. heinäkuuta 2019

Suomessa vuonna 1931

Minulla on muutamia vanhoja Suomen kuvalehtiä, joista tämä on vanhin. Vuodelta 1931. Mitä silloin on kirjoitettu ja kuvattu? Kansikuvassa on Miss Estonia, Lilli Silberg. Hänestä kerrotaan sisäsivuilla, että hän on konttoristi "Kawen" suklaatehtaasta ja 24-vuotias.

Kolmannella aukeamalla mainostetaan Tavaratalo Stocmannia. Kehoitetaan: Aloittakaa valopihasta, kun kiertokäynti Stocmannilla on mielessänne! Rullaportailla, hisseillä ja kiertoportaita pääsee mukavasti eri osastoille...muotikerrokseen...kodinsisustusosastoille...viimein päätyäksenne ihmeen viihtyisään Lounas- ja Kahvilahuoneeseen 8 kerroksessa. Tervetuloa!


(Stocmanni on tainnut todellakin olla oikein edellä kävijä).
Sisäsivuilla on esimerkikisi kuva pojasta kelkkailemassa Vuotjärven jäällä. Valokuvaaja Y.Ingman.On myös kuvia uudesta Eduskuntatalosta, tässä Valtiosali.Lehdessä kerrotaan myös 100-vuotta täyttävästä Orisbergin eli myöhemmin Seljän kansakoulusta. Koulun perusti 1831 kapteeni (myöhemmin vuorineuvos) Lars Mangnus Björkman, joka myöhemmin aateloituna Björkenheim.Lehdessä myös kysellään mm. Annetaanko teillä pyytäjille? Kirjoitus alkaa: "Lisääntyvä työttömyys ja sen seurauksena oleva puute ilmenee ainakin täällä Helsingissä lisääntyneenä kerjäämisenä." Myös on artikkeli pakolaisista. Heitä oli tullut aiemmin suurin määrin Vienasta, Aunuksesta, Inkeristä...


Onko loppujen lopuksi maailma muuttunut niin paljoakaan...toisaalta ihan mahdottomasti... Ehkä maailma on muuttunut, entä ihmiset... sitä voi kukin tykönänsä miettiä.


7 kommenttia:

 1. Kirppiksiltä joskus löytää vanhoja kotiliesi lehtiä, miten niitä on jaksettu säästää kymmeniä vuosia, ehkä ne nykyiset mummot vielä pitää niitä vintillä tallessa.Tuokin -31 aika oli sodan ja köyhyyden kynnyksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä vanhoja lehtiä ja joku Kotiliesikin tuli meille silloin mökin mukana kun ostettiin kesämökki (kun asuttiin kerrostalossa, eikä ollut vielä tätä taloa).

   Poista
 2. ihana,lehti,
  jos ei ajattele vuosilukua...tekstihän osuu kuin naulan kantaa 2019 :))
  Aina on ollu vähempi osaisia,/huutolaisia -ei ehkä sillä nimellä enään.
  Tuo sosiaalinen puoli on parantunut,,kenenkään ei tartte nukkua kadulla(vaikkakin Suomessa asunnottomia on paljon).
  Pula aika,sitä ei varsinaisesti kutsuttais sillänimellä--oisko Lama ??
  minäpä muista tuon edellisen pankkikriisin ja Laman seuraukset,kuin omat resut-paitani:))(kirjoitan silta ajalta vielä tarinan...olen aloittanut sen jo talvella....))
  Meillä on RAUHA!!!,VAPAUS,-olla ja AJATELLA?
  Suomi on hyvä asua!!
  Pilvisestä Pohjoispohjanmaalta kesäterveiset:)
  ..sinne kauas etelään:)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on ollut ja tulee varmaan olemaan vähäosaisia ja köyhiä, mutta Suomi on kuitenkin yksi parhaita maita asua :) Kiitos terveisistä, täällä paistaa nyt ilta-aurinko :)

   Poista
 3. Tällaiset vanhat lehdet ovat todellisia aarteita! Lisäksi 1931 oli isäni syntymävuosi, joten siksikin tämä sinun lehtesi on erityisen kiinnostava. Pitäisi joskus ostella vanhoja lehtiä, jos näkee jossain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on sanomalehti syntymävuodeltani, tytär osti sen minulle messuilta :)

   Poista
  2. Ja itseasiassa ihan syntymäpäivältä!

   Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)