Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Punaisen Karkkilan Lyyti

 Eilen kävin tuossa lähi-kirjastossa. Muiden kirjojen lisäksi löysin Marja Holin kirjoittaman kirjan "Punaisen Karkkilan Lyyti". Pitihän se lainata, kun oli vanhasta kotiseudusta, Karkkilasta, kertova. Ajattelin, että ainakin tuttuja paikkoja varmaan löytyy.

Kirja alkaa: "Akseli kuulee jo kaukaa, miten lumi narskuu jalasten alla ja kello kilkattaa, kun reki lähestyy Virtasen pihaa. Kuski sanoo ptruu ja reki pysähtyy aivan kodin eteen. Reestä harppoo kiireinen mies musta laukku kädessään..."

Lääkäri ei kuitenkaan meinaa huolia Lyydian äitiä Annaa sairaalaan, kun väittää että Anna on jo liian huonossa kunnossa, ollut sairaana jo jonkun aikaa. Loppujen lopuksi lääkäri antaa kuitenkin periksi, ja Anna pääsee sairaalaan ja pikkuhiljaa siellä kuntoutuu viikojen jälkeen, ja viisi lasta saa pitää äitinsä.

Perhe, josta isä on jo kuollut, asuu Pusulassa, ja kuulee Högforssista, (Karkkilasta), jossa  löytyy monenlaista työtä jopa naisille. "Mitäs jos mei muutettaisiin Hökvorssiin?" Anna äiti kysäisee kuin ohimennen. Muutto osoittautuu hyväksi asiaksi.

Lyydia, jota Lyytiksi kutsutaan, ja koko perhe kotiutuu pian Högforssiin. Lyyti käy kansakoulua neljä luokkaa, ja pääsee sitten oppikouluun suoraan toiselle luokalle. Enempään ei perheen rahat riitä. Lyyti myös näyttelee Työväen näyttämön esityksissä. Ja pääsee harjoittelijaksi räätälinliikkeeseen ja myöhemmin ompelijaksi.

Sitten syttyy sisällissota, 17 vuotias Lyyti liittyy punakaartiin, ja kuuluu joukkoon joka vangitaan myöhemmin ja joutuu Hämeenlinnan naisvankilaan...hänet tuomitaan kahdeksi vuodeksi kuritushuoneeseen  ja menettämään kansalaisoikeutensa kahdeksi vuodeksi...

                                           ---------------------------------------------

Tuossa alkutahteja  Lydia Virtasen  politiikan ja kulttuurin vaikuttajana  Karkkilassa, joka tunnettiin punaisena paikkakuntana.

                                         -------------------------------------------------


Ja kyllä sieltä niitä tuttuja paikkojakin löytyi. Ja myöhemmältä ajalta tuttuja nimiäkin.

10 kommenttia:

  1. Ai, onko tositapahtumiin perustuva kirja? Jo alku kuulostaa mukaansatempaavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustuu tosi tapahtumiin, mutta niinkuin kirjoittaja esipuheessaan sanoo: "Ja sittenkin on muistettava:tämäon romaani, ei tietoteos".

      Poista
  2. Tuollaisia omasta kotiseudusta tai muuten tutuista paikoista kertovia kirjoja on kiinnostavaa lukea. Minulle Karkkila on vain nimeltä tuttu, muuten ihan vieras paikka. Kiinnostava historiallinen aihe tuossa kirjassa kyllä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se ollut vaikeata aikaa tuo veljessodan aika :(

      Poista
  3. On varmaan mielenkiintoinen luettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suht ohut kirja, niin oli äkkiä luettu. Mielenkiintoinen oli kyllä,ja vielä enemmän, kun oli tuttuja paikkoja.

      Poista
  4. Mulle on ihan vieras paikka Karkkila. Mutta noista ajoista kertovia kirjoja on tullut luettua useita. Pitäs kai sadepäiviksi käydä joku kirja lainaamassa. Vaikka nyt on tullut muutakin touhua. Aina sitä valvottuna öinä on hyvä olla kirja varalla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on lähes aina sänky lukemisena joku kirja, luen sitä, kunnes alkaa väsyttää enemmän :)

      Poista
  5. Tuollaiset tositapahtumiin perustuvat romaanit ovat mielenkiintoisia. Siinä on ihan oma sävynsä. Kirjailija on tehnyt ensin paljon selvitystyötä, ennen kuin on antanut tekstin soljuu. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Ei se tuosta noin vain ole valmistunut.. Mukavaa viikonloppua sinnekin!

      Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)