Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

perjantai 15. kesäkuuta 2018

Savusauna = "miesluola" :)



Eilen kun kuvailin pihalla niitä tervetuloa-kylttejä, niin samalla kuvailin siellä muutakin, esim. savusaunaa. Nykyisinhän sanotaan, että miehillä usein on joku "miesluola" jossa voivat yksin ja kavereiden kanssa olla. Meidän miehelle toinen miesluolista taitaa olla savusauna :) (Toinen on sitten autotalli.)
Savusauna on ollut nyt ihan miehen valtakuntana, minä en ole edes siivonnut siellä. Uskalsin kuitenkin jotain kuvia napata sieltä :)






















Savusauna on todella vanha, paljon vanhempi kuin meidän talo, joka sekin on 50-luvulta. Tässä tontilla on joskus ollut kunnan omistama mökki ja tuo sauna on ollut sen mökin ja tuon viereisen tontin mökin yhteinen sauna. Siksi saunan eteisessä on kumpaankin suuntaan ovi, sekä naapurille päin, että meille päin.
Kun muutimme tähän sauna oli ollut puuvarastona (eli sieltä oli otettu pois lauteet ym.) ja siellä oli jonkun verran puita. Puut käytettyämme siivosimme saunan seuraavana kesänä ja mies teki sinne pienen tulipaikan ja pidimme sitä hetken aikaa grillikotana.







Sitten eräs muurari-ystävämme ehdotti, että hän voisi muurata sinne kiukaan ja tehdä lauteet, ja niin se pääsi alkuperäiseen käyttöönsä.













Sauna lämmitetään eteisen puolelta, niin ei tarvitse olla savussa.







Sisältä se on hämärä ja nokinen.













Kiuas on valtavan iso ja vieressä on eräältä ystävältä saatu erikseen lämmitettävä vesipata. Lauteet ovat hyvät ja tukevat.















Saunan eteinen eli samalla pukuhuone ei kyllä kestäisi lähempää tarkastelua, mutta siellä on kaikkia mukavia yksityiskohtia :)Vaatekoukkuja...














Tämä on ollut oven hakana...















Seinillä riippuu kaikenlaista...
















Ulkona saunan "pihassa" on sitten grillipaikka, joka nyt on ihan heinittynyt, kun helteitten ja kuivuuden takia ei ole ollut käytössä. Saunan vieressä menee jokemme, jossa on kesäisin tosi vähän vettä, isoilla kivillä patoamalla siihen on saatu yksi pikkuisen syvempi paikka. Eikä sekään ole varmaan kuin polviin nyt. Mutta ihanaa, rauhoittavaa solinaa se pitää :)















Kyllä minäkin siellä saunassa muutaman kerran vuodessa käyn, ehkä pari kertaa kesässä ja kerran talvella/kylmempään aikaan. (Kylmään aikaan sitä harvoin lämmitetäänkään). Onhan siellä ihanan pehmeät löylyt. Yleensä käyn vaan löylyssä ja tulen alakerran saunaan suihkuun.









Hyvää viikonlopun alkua!







10 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä tunnelmallinen paikka! On hienoa, että palautitte sen alkuperäiseen käyttöön. Kiva tuokin, että tiedätte asioita saunan histoiriasta. Tuo tumma laudekuva toi mieleeni saunan, joka meillä oli ensimmäisessä omakotitalossamme Luvialla. Se oli tavallinen sauna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naapurilta kuultiin saunan historiasta :)Ystäväni asuu nykyisin Luvialla, just tänään puhuttiin miehen kanssa, että jos nyt kesällä käytäisiin siellä ja Yyterissä...

      Poista
  2. Teidän joki on saman tyyppinen kuin meidän. Mekin saimme syvemmän kohdan pojille kun olivat pieniä.
    Savusaunassa saa sopivan pehmeän löylyn
    Tunnelminen teidän sauna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyllä ja keväällä joessa olisi vettä, vaan silloin sinne ei kukaan uskalla mennä :)

      Poista
  3. Minä varmaan olen kummajainen,kakarana oli sukulaisilla pakko käydä savusaunassa,minulle järkyttävä kokemus.Enkä varmaankaan ymmärrä sen arvokkuutta:) Hyvää viikonloppua!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kävin lapsena savusaunassa, pienenä kun asuttiin äidin kotimökillä, ja myöhemmin kesälomilla siellä. Sielläkin oli joki/puro lähellä, tosin ei ihan vieressä, sinne juostiin keällä huuhtoutumaan :) En minäkään lapsena oikein tykännyt savusaunasta.

      Poista
  4. Voi miten ihana miesluola luonnon keskellä! Uskon, että mies tuolla viihtyy kavereiden kanssa. Onneksi teillä oli se tuttu muurari, sääli, ettei rakennus olisi enää ehkä ikinä päässyt saunakäyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ja hän vielä oli ihan itse ehdottanut sitä miehelle ja teki suurimman työn, mies oli vaan apurina :)

      Poista
  5. Sä tiedät paikan Lankilanrinne Nummelassa ? Määhän asuin 4-5 vuotiaana siellä pienessä mökissä jossa oli ainoastaan savusauna. Mä aina inhosin sitä kun siel tuli mustaksi. Lopultahan mä löysin sieltä oman pappani kuolleena. Se oli karmea kokemus. Ette meillä käy kesän aikana ? Kirjoitan sulle viestiin paremmin lue sieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän joo Lankilanrinteen, tai ainakin Lankilan. Täytyy katsoa jos käydään, miehellä on vielä vajaa viikko näytelmiä, heinäkuu on sitten ilmeisesti vapaa, jos ei muutu.

      Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)