Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

lauantai 29. syyskuuta 2018

Hävikkiruokapuheita




Kuten viimeksi kerroin saimme taas Kylätalotilaisuuden jälkeen sinne ruuanjakelusta tuotuja hävikkiruokia. Viinirypäleitä, minitomaatteja, parsakaalia, kukkakaalia, jäävuorisalaattia, muroja, mysliä ja sellaista maustejuttua (vähän lihalientä vastaavaa), jolla voi maustaa keittoja ja kastikkeita. Pitihän ne kotona läpi käydä ja heittää viinirypäleistä huonot pois, etteivät levitä ruskettumista muihin.







Tänään sitten poistin kaaleista (kukka-, parsa-) huonot kohdat,huuhtelin ja laitoin lohkoina suolan kanssa kiehumaan. Olin pari päivää sitten ottanut pakasteesta sulamaan rasiallisen nakkikastiketta (seurakunnasta saatua lounasruokalan ylijäämäruokaa) ja se piti laittaa ruuaksi. Perunoita ei sattunut olemaan kotona, niin kaivoin kaapista makaroonipussin ja se kiehumaan. Vanhaksi meneviä kananmunia myös kiehumaan (aikaisemmin saatuja).
Sitä ennen olin jo tehnyt jäävuorisalaatista, minitomaateista, viinirypäleistä ja omenasta salaatin. Ihan ilman kastiketta nyt, ja olikin ihanan hyvää ja raikasta.













Ruokana siis keitettyjä makarooneja ja kukkakaali ja parsakaalilohkoja, keitettyä kananmunaa, nakkikastiketta ja tietysti salaattia :) Juomaksi maitoa. Tuosta ateriasta vain makarooni, suola ja maito kaupasta ostettua.












Jos jonkun mielestä on noloa, että kirjoittelen hävikkiruuasta, niin parempihan se on, että se kelpaa ihmisille, kuin että se heitettäisiin roskiin! Maailmassa menee ihan liiaksi muutenkin kaikkea roskiin. Ja kun ilmaiseksi saa, niin paljon se auttaa varsinkin näin pienituloisia :)



- - -


Tuon kirjoittelin eilen eli perjantaina. Samassa tahdissa on mennyt tämäkin päivä, ainakin ruuan suhteen. Lounasruokalan ylijäämästä sain eilen pussillisen keitettyjä, kuorittuja, perunoita. Niinpä tänään päätin tehdä jämistä sopan. Eli ensin kiehumaan pussillinen pakastevihanneksia pakastimesta, joukkoon paloittelemani keitetyt perunat, eiliseltä jääneet keitetyt parsa- ja kukkakaali lohkot, 1/4 osan pätkä lenkkimakkaraa, eilisen nakkikastikkeen loppu, kaksi lihaliemikuutiota ja kaksi pikkuista purkkia nestemäistä maustetta. Iso kattilallinen hyvää soppaa tuli!





Joskus ennen ajattelin, etten pystyisi laittamaan ruokaa, niin että laittaisin vain niistä aineksista mitä kotona sattuu olemaan, mutta itse asiassa olen nyt jopa tykästynyt siihen kun voi käyttää mielikuvitusta ruuanlaitossakin :)
Muuten tänään oli taas ystävien pikkutyttö hoidossa osan päivää, äitinsä haki hänet töistä päästyään, isä oli tuonut puolilta päivin. Nyt jo vähän alkaa olla väsynyt olo. Saunaan ollaan kohta menossa. Hyvää viikonlopun jatkoa!




6 kommenttia:

  1. Ihastuttavaa luovuutta käytät ruoanlaitossa, minä ainakin arvostan tapaasi elää ja kierrättämistä♥

    VastaaPoista
  2. Ei todellakaan ole mitään hävettävää laittaa ruokaa siitä, mitä kaupoilta jää myymättä. Se menisi roskiin, vaikka on täysin käyttökelpoista. Ystäväni toimii ringissä, jossa hän kerää kaupoista myymättä jäänyttä ruokaa ja toimittaa sen seurakunnalle jaettavaksi vähävaraisille. Palkaksi hän saa sen verran ruokaa, mitä itse tarvitsee. Usein ihmettelen, kuinka myynnistä poistetaan sellaistakin, jossa myyntiaika on vielä runsaasti. Ystäväni syö paremmin ja terveellisemmin, kuin moni itse kaupasta ruokansa ostava.

    VastaaPoista
  3. No ei noloa ollenkaan, vaan todella hieno juttu. Tässä maailmassa menee ihan liikaa ruokaa roskiin. Arvostan toimintaasi, mahtavaa.

    VastaaPoista
  4. Minä en mene kauppaan kauppalapun kanssa, vaan katson mitä on -30% ja kun sieltä sopivan (gluteeniton ja laktoositon) löydän, suunnittelen ruoan siitä. Monesti myös tehdään mitä kaapista löytyy ja kesällä haen luonnosta lisäkkeet. Samoin tähteet muuttu uudeksi ateriaksi. Minusta on erittäin kamaa kun ruokaa tuhlataan ja heitetään roskiin. Arvostan tekoasi ja toivottavasti ruokahävikit vähenevät, ihmiset oppisivat käyttään ruoan tarkasti ravinnokseen.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kannustavista kommenteista :)

    VastaaPoista
  6. Meillä seurakunta jakaa ,"hävikki -ruuan" aamupuurolla.
    Ruoka on kallista,ja näin hyödynnetään turha hävikki,peukutus ja ISO SELLAINEN!!!

    VastaaPoista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)