Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

lauantai 18. syyskuuta 2021

Kirja: Ei kertonut katuvansa


 

 Lainasin kirjastosta Tommi Kinnusen kirjoittaman kirjan "Ei kertonut katuvansa".

"Illansuussa naiset seisoivat sataman kaduilla ja kauempanakin, siellä missä merestä nouseva rinne jyrkkeni Narvikfjelletiksi. Irene oli löytänyt hyvän katselupaikan. Hän oli kiivennyt korkean kiven päälle ja tuijotti sataman suuntaan. Kaikki seurasivat samaa saksalaista risteilijäalusta ja sen uumeniin nousevia sotilaita. Irene mietti, miksi hän oli oikeastaan tullut tänne. Hän olisi kai tahtonut nähdä Klausin vielä kerran, toivottaa vaikka hyvää matkaa..."

Näin alkaa Tommi Kinnusen kirjoittama "vaellusromaani", niinkuin hän itse on sen nimittänyt.

 

Kun saksalaiset lähtevät, naiset jäävät...tosin saksalaisille raskaana olevia naisia otettiin mukaan laivalle, sillä lapsia uusi isänmaa tarvitsi.. 

Muut naiset jäävät rantaan ja heidät tullaan hakemaan.. he ovat jäänet norjalaisten vangeiksi..

Kuin ihmeen kaupalla se saavat pitää henkensä ja jopa vapautensakin, kun heidät jätetään miinoitetun tien varteen korpeen, ja pitkä marssi suomeen alkaa... kuinka monta heistä selviäisi suomeen ja kotiin...ja mitä sitten kun he ovat olleet saksalaisten sotilaiden kanssa...

Kirjan nimen "Ei kertonut katuvansa" alkuperä tulee ilmi viimeisellä sivulla olevasta asiakirjasta... "Kuulusteluissa valvonnanalainen ei kertonut katuvansa valitsemaansa elämisen muotoa".


Kirja oli rankasta aiheestaan huolimatta mielenkiintoinen.

8 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä kiinnostava kirja. Minunkin pitäisi lukea tämä joskus. Pari muuta Tommi Kinnusen kirjaa olen lukenutkin, ja hän on hyvä kirjoittaja.

  VastaaPoista
 2. On varmaan kiinnostava ja avartava kirja. Tästä olen kuullut, mutta olin unohtanut. Kiitos, kun muistutit!

  VastaaPoista
 3. Pidän Tommi Kinnusten kirjoista. Niin myös tästä. Aihe on vakava ja surullinenkin.

  VastaaPoista
 4. Oli tuo hyvin traaginen kirja kyllä. Mikä kenetkin sai lähtemään töihin saksalaisten palvelukseen, monet eri syyt. ei ollut elämä helppoa sitten kun valta vaihtui.
  Todella vaikea matka, minkä nuo naiset tekivat, ja entäs sen jälkeen sitten, ei ole ollut helppoa.

  VastaaPoista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)