Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Laskiaissunnuntai
Jossain äidin vanhassa koulukirjassa oli runo talvesta, aamulla tuli siitä mieleen pätkä:
"Voi kun nyt on lumi nuoskaa,
joutukaa jo pojat,juoskaa,
Heikki, Pekka, Kalle, Ville
tulkaa, tulkaa lumisille."

Tuo oli pitkä runo, mutta tuo säkeistö on jäänyt mieleen lapsuudesta. Kuva vanha.
Kissat viihtyy vielä talviunilla, Rasmus oli ängennyt ihan itse peiton alle :)Hipsu on kääriytynyt vain itseensä.

Nyt on nollassa lämpötila, ei ehkä lumipalloja vielä saisi. Ja laskiasmäki-ajatkin on jo ohi. Lunta sataa hiljalleen. Ihmiset on kirjoitellet blogeissa kukkien istuttamisista, jos sais aikaiseksi katsoa mitä vanhoja siemeniä kaapista löytyisi... vai löytyykö mitään. Ja jaksanko ylipäätänsä sitä siemen souvia...kun esim. niitä vihannesten siemeniä kasvattelee ja niistä tulee niin pieniä, että eivät esim. viime kesänäkään jaksaneet oikein "hedelmää" tehdä. Eikä ole oikein tilaakaan millekään siemenviljelylle. Empä tiedä. Toisaalta ei ehkä ole rahaa ostaa valmiitakaan taimia kesän alussa.

No, on kai tässä isompiakin pulmia :)


Aamusta käytiin halpiskaupassa, siellä oli kahviossa ilmaiset laskiaispulla kahvit. Oli hyvä laskiaspulla, ihan tuore ja vielä vähän lämmin. Nam!Luin kirjasta "Isoäidin puutarhavuosi" laskiaisesta tällaista:

"Laskiaisena unohdetaan arkiaskareet ja riennetään laskemaan mäkeä. Vauhtiin lähdettäessä muistetaan huutaa: "Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, nauriita kuin lautasia." Mitä pidemmälle kelkka liukuu, sitä pidempiä ovat pellavanvarret tulevana kesänä.
Pellavanviljelijä kokeilee laskiaisena monia muitakin taikakonsteja. Vanhan uskomuksen mukaan sadon laatu paranee esimerkksi siitä, että talon naiset pukevat laskiaisena päälleen valkeat vaatteet ja kampaavat hiuksensa moneen kertaan. Jos syödään runsaasti rasvaista ruokaa, pellavamaahan ei iske tauti. Mäessä remuamisen ja ylensyömisen päätteeksi mennään illalla saunaan. Siellä ei sovi puhua pukahtaa. Jos pystyy olemaan aivan hiljaa - tovereiden häirinnästä huolimatta - saa olla rauhassa hyttysiltä koko kesän."
Että näin :) Hyvää laskiaista!6 kommenttia:

 1. Sitä samaa!
  Ei oikein ole mitään laskiais-traditiota. En ala paistamaan pulliakaan. Jäi kermakin ostamatta :)
  Samoin oon miettinyt siementen kylvöäkin. Ehkä sitä innostuu vähän myöhemmin, kun ei ole lisävaloja, ja on tuota luntakin niin kamalan paljon.

  VastaaPoista
 2. Olipas siinä paljon jännää ja uutta tietoa! Täytyykin olla ihan hiiren hiljaa illalla saunassa jotta saa olla ensi kesänä rauhassa hyttysiltä:) Leppoista laskiaissunnuntaita ❤

  VastaaPoista
 3. Minä ostin kaupasta pullat ja täytin ne kermalla ja hillolla ja niistä tuli hyviä. Onpa suloisia kissoja sinulla ja kuvat ovat hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillälaillahan saakin helposti laskiaispullat :)

   Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)