Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

tiistai 4. joulukuuta 2018

Mennyt aika...


...kiinnostaa minua kirjoissakin yhä enemmän.





Nyt on ollut kirjastosta lainassa kaksi sota-aikaan liittyvää kirjaa, jotka molemmat on olleet mielenkiintoisia. Ja siksikin tietysti, että ne ovat tositapahtumiin perustuvia.






Ensiksi lukemani kirja on Elina Hytösen: Perhe sodassa. 1939-45 Kirjan on kustantanut: Minerva Kustannus Oy.
















Kirjan kirjoittaja oli talvisodan syttyessä 3-vuotias helsikiläistyttö. Lapsuus muuttui hetkessä, kun hän joutui lähtemään äidin ja kahden pikkuveljen kanssa pommituksia pakoon Anttolaan. Siellä he elivät ahtaasti pääasiassa yhdessä huoneessa, sukulaistalossa, jossa oli muitakin sota-pakolaisia. Lapset sairastelivat ja muitakin lapsia oli talossa tavaton määrä. Vilinää ja viskettä riitti ja eripuraa syntyi myös.







Talvisota päättyy aikanaan, mutta sitten alkaa jatkosota. Perhe hajoaa taas eripuolille, kun lapset joutuvat sotaa ja ruuan ja muun päivittäistavaran puutetta pakoon Ruotsiin, ja siellä jokainen eripaikkaan. Kaksi veljestä asuvat kuitenkin samalla kylällä, vaikkakin eri taloissa. Kirjoittaja itse oli Ruotsissa vähemmän aikaa, mutta veljet pitempään ja olivat jo kotiutuneet sinne, kun taas "piti" lähteä Suomeen.





Kirja kertoo hyvin lasten ja vanhempien tuntoja sodan ja puutteen keskellä. Kirjassa on paljon sota-ajan kirjeenvaihtoa ja kirjoittajan muistelemia tapahtumia.
Nuo kirjeet ovat kirjan "suola" koska ne tekevät kirjasta niin autenttisen. Historiasta kiinnostuneille suosittelen!




- - -



Toinen kirja, joka minulla on vielä kesken, on Pauliina Salmisen: Miehittäjän morsiammet. Rakkautta ja petoksia jatkosodan Itä-Karjalassa. Kustantaja: Atena Kustannus Oy.













Suomalaiset miehittivät Itä-Karjalan syksyllä 1941. He valmistelivat aluetta osaksi toivomaansa Suur-Suomea. Siellä sotilaat tutustuivat Itä-Karjalaisiin naisiin, ihastuivat ja rakastuivat. Seurustelusuhteista syntyi paljon aviottomia lapsia, lähes 500. Myös ikäviä puolia, raiskauksia, hyväksikäyttöä ym. esiintyi.





Osa rakkaussuhteista päättyi onnellisesti avioliittoon ja Suomeen muuttoon, mutta paljon siis jäi yksinäisiä äitejä Itä-Karjalaan.
Kirja perustuu arkisto-materiaaliin sekä kirjallisuuteen ja asianomaisten kirjeisiin toisilleen.






Tämä kirja minulla on siis kesken, vähän yli puolenvälin, mutta ihan mielenkiintoinen tämäkin. Sota-ajan historiaa.




ps.(Ihan älyttömän pimeä päivä on, en meinannut saada kunnon kuvia edes lampun alla).








4 kommenttia:

  1. Lukeminen mukava harrastus!
    Meillä lunta tuiskuttanu koko päivän,ihanan valoisaksi tekee tienoot!joulua laitellu,Verhot odottavat edelleen silitystä;)tänään laitoin kyntteliköt ikkunoihin,mHuomenna lupaan olla reipas;)Tämä päivä meni naistenryhmässä,tekivät havukranssin,minä tein muuta kransin valmistumis hommia:)saatiin mukaan kassillinen leipiä,ihanaa rieskaa,sitruunoita ja fenkoolia:)otin tarkotuksella nuo fenkkoolit.Onko sinulle tuttu kasvis/juures?,sanovat että tulee hyvää kasviskeittoa,pitää googlettaa.Minä aattelin tulisko hilloa/säilyke fenkoolia??
    Mukavaa keskiviikkoa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tunne fenkolia ollenkaan (meitä ei ole esitelty :D ) Tänään lähdetään taas vaihteeksi koiranvahti hommiin. Mukavaa päivää!

      Poista
  2. Maanantai iltana tännekin satoi lunta, joka suli tiistaina. Ihmeesti valaisi pienikin lumimäärä, se valo näkyi sälekaihdintenkin läpi.
    Mielenkiintoisilta vaikuttavat nuo kirjat. Itsenäisyyspäivän aikoihin ovat aina ajankohtaisempia.
    Joku aika sitten luin Pirjo Tuomisen Tulen väri on punainen. Se kertoi sisällissodan ajoista Tampereella. Romaanihan se on, mutta kyllä varmaan on paljon sellaista tapahtunut oikeasti.
    Nyt olen taas lukenut kevyempiä romaaneja.
    Viime vuonna katsoin uusimman Tuntemattoman Sotilaan elokuvissa. Jotenkin tuntuu etten tänä vuonna sitä katso, ainakaan kokonaan.
    Harmaalta näyttää tämä keskiviikkokin. Ennusteessa huomiseksi näytti olevan aurinkoista! Toivotaan niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä katsoa jos löytäisin joskus kirjastosta tuon lukemasi kirjankin :) Me lähdetään taas koiravahdiksi tuttaville, niin ehkä voisi siellä katsoa tuon uuden Tuntemattoman huomenna...kun siellä ei ole niin muuta tekemistä :)

      Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)