Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

torstai 9. elokuuta 2018

Koulumuistoja ja Touhoosi-blogin arvontaNyt kun koulut alkoivat/alkavat niin Metsäntytöllä oli blogissaan linkki Ylelle eri vuosikymmenien koulu-ajoista, millaisia ne olivat. Hän oli omassa kirjoituksessaan muistellut kouluaikaansa. Noista tuli sitten tietysti omat kouluajat mieleen :)
Minä aloitin koulun vuonna-64. Silloin ei vielä otettu koulukuvia, joten ei kuvamuistoa ole. Jotain hajanaisia muistoja kyllä muuten. Muistelen minulla olleen vihreä/puna ruutuisen hihnallisen koululaukun. En tosin mene vannomaan asiasta, sillä saattaisi se olla myöhemminkin, mutta muistelisin niin.
Eka päivä oli jännittävä, se on jäänyt mieleen. Minulla oli punavalko ruudullinen mekko, jossa oli miehustassa valkoiset polvekenauha koristeet. Meillä oli ystävällinen naisopettaja. Hänen miehensä oli koulun johtajaopettaja, joka oli minulla sitten viidennellä ja kuudennella luokalla.
Ruoka syötiin pulpetilla luokassa, haettiin keittolasta ämpärillä. Keittolan emännästäkin minulla on hyvät muistot. Hänen miehensä oli talonmiehenä koululla. En muista millainen ruokaliina mulla silloin oli, mutta myöhemmin tehtiin koulussa ruokaliina pulpetille.Todistuksena meillä oli kuutena vuotena kirja-mallinen todistus, arvostelukirja, johon merkittiin aina syys- ja kevätlukukauden todistukset.Koulumatkaa minulla oli ehkä kilometri tai puolitoista. Se kuljettiin kävellen. Aamupalana kotona taisi olla kahvia ja pullaa, kun äitikin joi samalla aamukahvit. Vasta joskus myöhemmin opin syömään varsinaisen aamupalan.
Kavereita minulla oli ekaluokalla pari tyttöä, oikeastaan ihan koulun alusta lähtien. Toisen kanssa käytiin pyhäkoulussa ja myöhemmin tyttökerhossa. Hän asui koulumatkani varrella, joten taidettiin usein kulkea matkaa yhdessä. Tämä tyttö oli oikein rikkaasta maalaistalosta ja me oltiin köyhiä, mutta äidille se taisi olla suurempi ongelma...minua ei haitannut yhtään :)
Myöhemmin muutimme toiseen taloon, mutta loppu koulumatkasta oli sama.


Tässä kuvassa olen tokaluokkalaisena vierailulle tulleen tätini ja pikkusiskoni kanssa. Minulla olevat vaatteet olivat: Mekko turkoosi, jossa oli vaaleansiniset pitsiprodyyrit ja jakku oli vaalean pinkinpunainen. Vaatteitten värit ja mallit on jääneet parhaiten mieleen näköjään :) Vaatteet taisivat jo silloin kiinnostaa minua. Mukana kuvassa on Leena-nukkeni.


Tässä allaolevassa rakennuksessa olimme kolmannen ja neljännen luokan.


Neljänneltä luokalta suurin osa luokan tytöistä meni oppikouluun, ja pari meni vielä viidenneltä luokalta, niin meitä tyttöjä ei ollut kuin kaksi jäljellä kuudennella. (Minuakin oli opettaja yrittänyt puhua oppikouluun, mutta kai se oli rahasta kiinni, että ei äiti ja isäpuoli oikein suopuneet siihen). No, me oltiin hyvät kaverukset toisen tytön kanssa, vaikka pojan koltiaiset siinä iässä meitä "kiusasivat"... "rakkaudesta se hevonenkin potkii" totesi äiti.


Arvostelukirjan takakannessa oli tärkeitä neuvoja koululaisille.
Seiskalle sitten mentiinkin isoon kouluun kauppalan keskustaan. Sinne kuljettiin pää-asiassa pyörällä, talvellakin. Neljä km oli matkaa. Joskus kuljin kävellen ja joskus pääsin toiseen suuntaan linja-autolla, jos oli huono keli.

Tällaisia koulumuistoja näin koulujen alkujen kunniaksi :)
Ja sitten ARVONTA MUISTUTUS!
Menkääpä käymään Tanjan kivassa Touhoosi pakonomainen tarve touhuta kaikkea kivaa-blogissa! Siellä on meneillään arvonta. Suosittelen :)

10 kommenttia:

 1. Onpa kivoja ja yksityiskohtaisia koulumuistoja! Muistan kyllä yhden koululaukun, mutta vaatteista en varmaan mitään, koulukuvista ne näkee. Meilläkin oli muuten koulun talkkarin vaimo keittäjä, oli ehkä yleinenkin järjestely :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan pariskunnat tulivat koululle töihin ja jos vaimo osasi keittiöhommat, niin mies sitten hoiti piha-ja lumityöt yms.

   Poista
 2. Hauskaa, miten jotkut vaatteet jäävät erityisesti mieleen.

  VastaaPoista
 3. Voi että, koulumuistoja. Ollaan aloitettu samaan aikaa koulu. Taisin viime talvena polttaa todistuksia, en ole ihan varma, mutta kun oli tyhjennysvimma menossa :)
  Mulla on koulukuvat, luokkakuvat tallessa kyllä. Olin tosi pieni silloin ja koko kouluajan ja vähän väliä kipeänä. Poissaolothan oli arvostelukirjassa. Kaikki rokot ja sikotaudit tuli sairastettua, mutta vesirokon vasta 17 vuotiana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ensimmäinen koulukuva neljänneltä luokalta. Mulla ei ollut arvostelukirjaan laitettu mitään sairauksia, vaikka sairastinkin ne normaalit tuhka- ja vesirokon..ja flunssat päälle.

   Poista
 4. Kiva kun laitoit tämän:) Ja noita kuviakin. Tuo sun arvostelukirja näyttää aika samanlaiselta kuin mun. Tuosta sun koulumatkasta tulikin mulle mieleen, että mun piti silloin ekaluokalla kävellä kylän läpi, enkä aina älynnyt lähteä ajoissa. Muutamia kertoja myöhästyin ja ei ollut kivaa kun tiesi, että joutuu sitten sanomaan sen "Anteeksi kun myöhästyin". Opettaja oli kyllä ihan kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tietysti oli vaikeaa jos myöhästyi..mulle ei kyllä montaa kertaa tainnut sitä sattua. Mutta muistan kun äiti kertoi omasta kouluajastaan, että silloin piti sanoa: "Olisiko opettaja niin hyvä ja antas anteeksi kun mie myöhästyin!" :)

   Poista
  2. Sain myt minäkin aikaiseksi muutaman kuvan laittaa ja linkin tähän sun juttuusi samalla laitoin:)

   Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)