Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

maanantai 20. elokuuta 2018

Omenasouvia



Meidän ainokaisessa omenapuussa on ollut paljon omenia, mutta valitettavan rupisia ja matoisia. Ollaan niistä jonkunverran tuoremehua koneella puristettu, mutta omanasosetta haluan talvisen puuron päälle.
Eihän se auttanut kun ottaa käsittelyyn vanhat omenat, vaikka puussa olisi varmaan ollutkin parempia. Nämä oli toissapäivänä ja eilen puun alta kerättyjä. Rupisia kuin mitkä!













Siinä sitten menikin aikaa kun sain niistä otettua siemenkodat ja kaikki rupiset ja matoiset osat pois.Joskus jäi vain pieni pala hyvää omenaa, joka meni välillä suuhun ja välillä astiaan. Tämä vanha kierrätyskeskus-löytö on mun uskollinen apulainen mittauksissa.












Kolme kiloa omenasosetta tein ja puolitoista pesuvadillista tuli jätettä, jotka vein puutarha-kompostiin ampiaisten ja kärpästen iloksi.











Yhdeksän purkillista tuli sosetta ja yksi vajaa, jonka jätän sisälle syötäväksi (eli puuron päälle).











Tänään taisi alkaa lintujen ampumiskausi, ja ilmeisesti siellä jo paukkui, kun Elmo oli hädissään pihalla. Se pelkää kaikkea ampumista ja kovia paukahduksia muutenkin. Nyt se nukkuu täällä sisällä turvassa.
Myös Rasmus on tullut tähän tietokone-pöydälle nukkumaan :)Hipsu taitaa olla yläkerrassa nukkumassa. Ulkona sataa vettä.





Miehellä oli "soittokeikka" eli meni parin muun kanssa säestämään yhteislauluja tilaisuuteen. Kitaran kera.
Eilen oltiin seurakunnan ehtoolliskokouksessa. Olikin paljon porukkaa. Näimme myös Elmon entisen emännän (nuoren naisen), hän oli tullut lomalle Suomeen. Puhuttiinkin hälle, että voisi tulla Elmoa katsomaan :)






Mietinkin tuossa kuinka vanha Elmo oikeastaan on, kyllä se varmaan on jo enemmän kuin se kymmenen vuotta, mitä olemme ajatelleet. Me emme vain pysy ajanlaskussa perässä... Täytyis jostain tarkistaa. Kun tässä talossakin asumista tulee jo 8 vuotta syksyllä... ja Elmo tuli olisko ollut eka vai toka kesä,kun tässä asuttiin...kun Elmo oli tullessaan 4-5 vuotta, sitä ei tarkkaan tiedetty. Entinen Busse-koirakin oli vielä sillloin elossa ja opetti Elmoa talon tavoille :)




Heippa!

6 kommenttia:

  1. Nyt on omenoita ihan mahdottomasti ja putoilevat puusta. Meilläkin pitäisi alkaa jalostus niin hilloksi kuin mehuksi. Meillä omenoiden loput menevät kanoille, he niistä kovin tykkäävät. Vuodet kyllä kulkevat vilkkaasti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on vielä paljon puussa, eli omenasouvi jatkuu taas jossain välissä...

      Poista
  2. :) meille ei tule kuin kymmenkunta.Pojan ja miniän pihalla kaksi omena puuta.saan sieltä omenahillo tarvikkeet.
    Minä tein viime syksynä saavillisesta omenoita hilloa,just noukin huonot pois...muistelin??,enkä muistanu sitä yhtä omenahillo-soseutinta,vasta kun sihvilän läpi räpelsin koko keittiö omenahillossa...usko meinas loppua tekemiseen:))
    Omenat höyrytetään,ja soseutetaan kuorineen myllyyn,soseutetaan,kuoret jää siihen sihtiin:))
    ...vuodet ne vierii liian nopeaa...päivät niinkuin viikotkin...
    ELmohan on ikämies:)
    mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mahoton...saavillisesta!! Elmo alkaa olla tosiaan ikämies, johan sen turkkikin on jo alkanut harmaantua aikaa sitten.

      Poista
  3. Ison urakan sait tehtyä. Meilläkin on iso sato ja omenoissa paljon rupia ja toukkia. Lauantaina putsasin ämpärillisen pudokkaita lohkoina pakastettavaksi. Lohkomisessa auttaa metallinen lohkoja, jonka olen joskus ostanut. Muistan nähneeni niitä jopa Ikeassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä sitä omenaa riittää puussa ja jokapäivä puun alla... eli omenasoseen tekoa varmaan myöskin. Omenalohkoja olen yleensä myös jonkun verran pakastanut.

      Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)