Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

perjantai 22. syyskuuta 2017

Sammatin sisarukset


Metsäntyttö aiemmin mainitsi blogissaan vanhasta kirjasta "Sammatin sisarukset", joka kertoo Elias Lönnrotin perheestä,ja varsinkin hänen tyttäristään Idasta, Elinasta ja Teklasta sekä heidään ystävättärestään Tilda Holm`sta. Kirja on kirjoitettu vuonna 1948 ja sen on kirjoittanut Hilja Haahti.

Minua kiinnosti tuo kirja erityisesti siksi, että siinä on paikkoja joita itsekin tunnen. Esimerkiksi kirjassa esiintyvät järvet Haarjärvi,Kaitajärvi, Valkjärvi ja Heilampi olivat minulle niminä tuttuja, sekä tietysti Sammatti, Päkärin tila ja Nummen kirkonkylä muutenkin. Lohjakin mainittiin. Lisäksi en juuri mitään tiennyt/muistanut Lönnrotista, vaikka on hänestä varmaan koulussa puhuttu, joskus ikuisuus sitten.

Sitten kirjassa tuli eteen Lammin talo, niin muistin, että olihan minulla Lammin talosta kuvakorttikin... Kortin takana lukee : Elias Lönnrotin vanhuuden koti. Elias Lönnrot muutti Nikusta Lammin taloon 1876 ja asui siellä kuolemaansa asti eli vuoteen 1884. Tuossa sammatin sisarukset-kirjassa perhe asui vielä Haarjärven Nikun talossa , jossa he asuivat vuosina 1859-1876.
Kiinostuin aiheesta niin, että tulostin netistä itselleni tietoa Elias Lönrotin lapsista. Siellä oli Marita koonnut sukututkimuksen tietoja "esiserkuistaan".
Siitä luin, että Lonnrotin ensimmäinen lapsi oli poika, isänsä kaima Elias, joka kuoli 2,5-vuotiaana.(1850-1852).
Seuraava oli Maria, joka kuoli 21-vuotiaana keuhkotautiin, (1852-1874). Hänet haudattiin Sammatin kirkkomaalle.

Kolmas oli Ida 1855-1915, vanhempana hän asui loppuelämänsä Italian Sienassa. Hänen loppuvuotensa olivat murheelliset, sokeana ja reumaatikkona vieraalla maalla. Hänet haudattin Sienan Laterano-hautausmaalle.

Neljäs lapsi oli Elina (1858-1876) Hän kuoli kurkkumätään 18-vuotiaana.Viides lapsi oli Thekla (Tekla) (1860-1879) Hän kuoli keuhkotautiin 19-vuotiaana. Hän oli sanonut Liina Holmin sisarelle sairaana ollessaan, kun tämä kysyi miltä tuntui niin nuorena ajatella kuolemaa, että: " Iloiselta vain! Äiti ja sisaret ovat jo edeltäkäsin menneet Isän kotiin ja pian olemme siellä kaikki."

Usko oli mukana heidän elämässään, niinkuin tuon sukututkimuksen tekijänkin elämässä, ja niinkuin minunkin elämässäni. Elävä toivo!

Vaikka Sammatti ja Elias Lönnrotin syntymäkoti Paikkarin mökki, samoin kuin Lammin talo ovat noin lähellä, ei ole koskaan tullut niissä käytyä katsomassa.

Kirja heistä on minulla vielä kesken. Sen verran kuitenkin vilkuilin kirjan loppuosaa, että huomasin heidän siellä jo asuvan Lammin talossa.

Tänäänkin menenmme käymään Sammatissa hakemassa yhden ystävän kyytiimmemme, mennessämme seurakuntaan.


Huomenna meille on tulossa ainakin yksi pikkutyttö, mahdollisesti kaksikin, jos hyvin käy :) Mukavaa viikonlopun alkua teille!9 kommenttia:

 1. Se on aina mukava asia kun löytää vaikka kirjasta omaan elämään konkreettisesti liittyviä mainintoja. Sellaisen kirjankin lukee ihan ahmimalla. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se mukavaa lukea ja tutkia tuttujen paikkojen historiaakin :)

   Poista
 2. Olipa kiva kun laitoit vielä tuon Lammin talon kuvankin! Enpä arvannut, että kun kirjaa luin, että saattaisin siitä vielä kuvankin nähdä:) Jos joskus niillä teidän tienoilla käymme, olisi kiva nähdä jotain kirjan paikkojakin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rupesin katselemaan netistä ja löysin tämmöisen:
   http://mlonnrot.omablogi.fi/eliaksen-lapset/
   Ehkä jo olet lukenutkin nuo jutut. Mielenkiintoista tietoa kirjan jälkeen luettavaksi kuitenkin:)

   Poista
  2. Taisi olla juurikin tuolta sivustolta kun noita tietoja Eliaksen lapsista katsoin. Minäkään en ole noihin taloihin esim. tutustunut, vaikka noin lähellä ovatkin, ehkä joskus :)

   Poista
 3. Olipas siinä mielenkiintoista historiaa!! Kiva kun sait lukea sinulle tutuista paikoista! Oikein mukavaa viikonloppua sinne ja ihana että saatte pikkuisia vieraita..toivotaan että saatte kaksi:)♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näillä näkymin taitaa kaksi pikkutyttöä tulla :) Toinen oma lapsenlapsi ja toinen ystävien lapsi.

   Poista
 4. Todella kiinnostavaa. Oli se hurjaa, kuinka ennen ei selviydytty nykyisin hoidettavissa olevista sairauksista.
  Talo on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella surullista miten ennen on perheestä voinut kuolla monta lasta/nuorta :( Talo on minustakin kaunis!

   Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)