Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

maanantai 25. syyskuuta 2017

Muistoja ja muistelua





Taas vajosin muisteluihin tänään. Ensin katselin vanhoja (tai ei niin vanhoja ) kuvia itsestä ja lapsista. Sen jälkeen vaivuin vielä vanhempiin muisteluihin, eli äidin nuoruuteen ja omaan lapsuuteen. Tuo muistelu, oli ajan vietettä, kun olen hieman flunssaiseksi tuntenut itseni tänään.









Mulla on laatikossa kaikenlaista vanhaa paperia siltä ajalta ja myös äidin kirjeenvaihtoa isäni kanssa, sekä äidin siskojen ja muiden sukulaisten kanssa.









Nyt en mennyt varsinaisesti kirjeen vaihtoon, mutta kirjekuorissa oli myös muuta mielenkiintoista pantuna talteen. Esim. tällainen rokotus-aapinen.
Luulisin, että minun lapsuudestani.


















Sen sisäsivulla oli esimerkiksi tällainen "tauti-runo", klikatkaa kuvaa isommaksi niin pystytte lukemaan.



















Laatkosta löytyi tietoja kehityksestäni, vauvanhoito-oppaan takakansi oli muistaakseni tuo, muistan sen lapsuudestani. Minulla on jäljellä vain takakansi siitä. Lienenkö minä vai pikkusiskoni myöhemmin värittänyt vauvan kuvaa :)


















Samoin vanha pankkikirjani, jonka olin saanut kaksi vuotiaana.



















Etusivulta näkyy niin rahanuudistus kuin Kultapossukerhoon liittyminenkin merkkien muodossa.




















Ennen rahanuudistusta summat olivat suuria...


















...sen jälkeen tuhat markkaa muuttui sataseksi.




















Vielä aikaisemmalta ajalta on äidin Merimiesunionin jäsenkortti. Kun vanhempani menivät naimisiin, isäni oli jäänsärkijällä työssä ja sai äidinkin sinne töihin "messi-tytöksi", näin muistan äidin kertoneen.





















Ja osattiin sitä ennenkin tehdä "yliampuvia" mainoksia.




















Äitikin lankesi tilaamaan tämän ondulaattorin, jonka piti kiharruttaa jotenkin hiuksia, jos sitä käytti säännöllisesti :)








Kiva muistella menneitä :)

10 kommenttia:

  1. Tervehdys, Sesse, minäkin uppouduin Sinun muistoihisi!
    Meille tamperelaisille 40-50-luvulla syntyneille antoi säästöpankki pienen lahjakirjan, meidän viiden lapsen lahjakirjat äitimme talletti ja nyt ne ovat minun aarrelaatikossa.Mennyttä ajankuvaa on kiva jakaa!Sitä enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin,historiaa se on lähihistoriakin :) Ja niin paljon on jo maailma muuttunut noistakin ajoista.

      Poista
  2. Hauskat muistot! Heh, minulla on jokunen Valitut Palat 40-50 -luvuilta. Mentolitupakkaakin mainostettiin "hengitystä raikastavana" :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja tupakkamainokset olivat ihan yleisiä lehdissä....vai hengitystä raikastava :D

      Poista
  3. Kyllä vanhoissa ajoissa välillä on mukava käydä muistojen avulla. Minulla oli tili postipankkiin, joka avattu syntymän jälkeen, lievästi kirveli lopettaa se ja vaihtaa pankkia sen vuoksi, että asuntolaina oli toisessa pankissa. Mies ei ymmärtänyt ollenkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin käytin tuota pankkikirjaa vielä 80-luvullakin, kun postipankki oli lähellä postissa ja työpaikkakin oli lähellä, niin ei tarvinnut kaupunkiin asti lähteä..silloin meillä taisi olla kymmenisen kilometriä kaupunkiin matkaa.

      Poista
  4. Oi mitä aarteita onkaan tallella!�� noita on varmasti mukava katsella/selailla. Hauska tuo ondulaattori-kampa:) Kaunsita syyspäivää sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtoiko tuo ondulaattori ollenkaan toimia mainoksensa mukaan :D

      Poista
  5. Sulla on tallessa tosi mainioita juttuja! Ei olisi pahitteeksi nytkin neuvoloista jaella tuollaisia rokotusoppaita... Siinä oli se runokin niin mainio. Sinäkin olet siis kuulunut Kultapossukerhoon:) Niin minäkin ja siskoni. Sieltähän tuli kai joku lehdykkäkin toisinaan ja onnittelukortteja nimppareina. Tuosta raha-uudistuksesta tuli mieleeni, että minua aina lapsena ihmetytti miten vanhemmat puhuivat isommista rahoista "vanhaa markkaa" -tyyliin. No, kun olin lapsi 70-luvulla, niin siitähän ei silloin vielä ollut niin kauaa aikaa kulunutkaan, että heille oli vielä tutumpi se vanha. Ja olihan meilläkin se oma rahauudistuksemme, eurot. Kyllä siinäkin meni tosiaan aikaa, kun vielä muutti euroja markoiksi mielessään. Olipa kiva postaus:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kuuluimme sekä minä että pikkusisko Kultapossu-kerhoon. Niin tuli lehtiä ja se "kultainen" säästöpossu liittyessä. Joku viimeisistä kerhon onnittelukorteista on mulla vieläkin tallessa muistaakseni.

      Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)