Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Kiihtelysvaaran kirkko




Tänään kuulin aamulla kahdeksan uutisisssa surullisia uutisia. Lapsuus-paikkakuntani Kiihtelysvaaran kirkko oli palanut. Asuin Kiihtelysvaarassa noin 2-5 vuotiaana ja myöhemmin vietin siellä kesälomia.




Nämä kuvat Kiihtelysvaaran puukirkosta olen ottanut vuonna 1974 tai -75, kesälomalla, ollessani 17-vuotias.












Kirkon tapuli onnistuttiin kuulemma pelastamaan, se olikin muistaakseni kauempana kirkosta, tien vieressä.












Pitihän albumiin nyt laittaa, että kirkko on tänään palanut.











Äitini ja isäni ovat siellä vihityt. Nämä kuvat vanhempieni vihki-Raamatusta.











Raamatun etulehdelle äiti oli myös liimannut lehtikuvan Kiihtelysvaaran sankarihaudoista.











Kiihtelysvaaran kirkko oli rakennettu 1769-1770.

12 kommenttia:

  1. Kyllä tämä oli suru-uutinen täällä Pohjois-Karjalassa. Niin kaunis kirkko. Kävin kesällä sitä kuvaamassa. Kävin äsksen messussa ja sielläkin saarnassa puhuttiin tästä kirkosta. Karjalaisen mukaan on todennäköisesti tuhopoltto.

    VastaaPoista
  2. Nyt on useampikin tuttavani Joensuun puolesta ollut hyvin surullinen kotikirkkonsa kohtalosta. Ymmärrän Sinunkin -Sesse- surusi, kirkon tuhoutuminen on käsittämätöntä!

    VastaaPoista
  3. Kuulin uutisen myös aamulla. Todella surullinen juttu. Mikä ihme ihmistä riivaa, että pitää kirkko polttaa?

    VastaaPoista
  4. Tämä järkytti syvästi minuakin tänä aamuna, ihan kamala menetys. Saatiin mekin vihkiraamattu tuosta seurakunnasta ja äidin veli lepää siinä sankarihaudassa. Muutama vuosi sitten käytiin kirkonmäellä katsomassa hautaa ja muitakin muistomerkkejä. Kuvat ovat sitten arvokkaampia muistoja tämän päivän jälkeen.

    VastaaPoista
  5. avasin blogin ja luin postauksesi kiihtelyvaaran kirkosta,olen asunut 17 vuotiaaseen asti melkein lähellä kiihtelysvaaraa tohmajärvellä, jos tiedät missä tohmajärvi on? Tohmajärven kirkko on myös puinen ja taitaa olla vanhin kirkko, jota ei ole poltettu tai yritetty polttaa,sen hautausmaalla on paljon tuttuja ja ent.koulukavereita, kävin kesällä kiertelemässä siellä.
    On se harmi kun kirkko palaa, jos siellä vielä on käynyt ihmisiä,ainakin vahemmat ihmiset, mikä kirkko sit on lähempänä Tohmajärven vai Joensuun kirkot?Kiihtelysvaarassahan on se hylätty hautausmaakin.
    Uskovat ihmiset voi kuitenkin iloita siitä että Jumala ei asu kuitenkaan käsillä tehdyssä temppelissä, vaan sydämessä.Ja onneksi uusia kirkkoja voi aina rakentaa.

    VastaaPoista
  6. Surullinen uutinen!
    Puukirkko missä kylällä tahansa se on kamala menetys,sille seurakunnalle.:(
    Meiän kylällä kans ihana vanha puukirkko.
    Ei näistä tämän päivän kivi moduleista saa kirkon tuntumaa tekemälläkään,
    Hyvää vointia!!
    Hyvää alkavaa viikkoa,joka muuten on viimeinen syyskuun viikko:)

    VastaaPoista
  7. Voi, tämä onkin sinulle erityisen surullista, kun Kiihtelysvaara on tuttu paikka... Oli se todella järkytys kuulla tuo uutinen. Ihanaa, että vanhempiesi vihkiraamatussa on tuo kirkon kuva ja itselläsikin on noita kuvia sieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iloinen olinkin, että oli tullut otettua kuvia sieltä nuorena :)

      Poista
  8. En muistanutkaan että se oli juuri Kiihtelysvaara, jossa olit lapsena ja nuorenakin. Millainenhan kirkko sinne mahdetaankaan sitten tehdä tämän jälkeen. Sääli, että vanha meni, kun oli niin vanhakin ja siten monelle varmaan hyvin muistorikas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, oli jo historiallisestikin arvokas, kun niin vanha.

      Poista
  9. juu oli Isäni Rippikirkko.Useat Hautajaiset Häät Rippijuhlat viettänyt tuolla.Isäni Veli oli korjaamassa kirkon kattoa edellisen tuhon jäljiltä...50 Luvulla olen käynyt ekaa kertaa kirkossa.Sukulaisiani asuu pitkin pitäjää Kirkonkylällä.Muistoja on kyllä.Ei näytä Kirkonpolttajan Omaatuntoa pakottavan,kun eilen juuri julkaisi Kirkonpoltosta viestin...Äly Hoi älä jätä....

    VastaaPoista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)