Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

torstai 13. huhtikuuta 2017

Puuhellan lämmössä


Tänään tuli taas keitettyä inkivääri-juomaa ja laitettua ruokaa ja pannukahvia puuhellalla. Tuli mieleen tutkia tarkemmin meidän puuhellan "historiaa".
Puuhella on Leino-liesi nro 3. Netistä selvisi, että se on Tarkkuus-merkkinen liesi.Liesi on siis E.& J. Leino Oy:n valmistama. Firma on ollut Salossa, ja itse asiassa on vieläkin nimellä Leinovalu Oy. Ilmeisesti tekevät nyt muita tuotteita.


Luukussa on vuosiluku 1898, luultavasti firma on silloin perustettu.
Luin netistä, että Leino- liesissä on ollut veto-ongelmia...ei kyllä meillä, tosi hyvin vetää ja lämpenee :) Tykkään tuosta puuhellasta, tulee lapsuus ja nuoruus siitä mieleen, kun silloin puuhellaa sytyteltiin ja käytettiin.Asiasta toiseen...lehtikaktus on alkanut kukkia...saa nähdä tuleeko siihen taaskaan paria kukkaa enempää...

8 kommenttia:

 1. On se ihanaa omistaa puuhella, meilläkin on mutta tulikivisellainen. Antaa niin lempeää lämpöä!
  Hyvää pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
 2. Lempeä lämoö tulee samalla kun ruokaa laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielellään sitä aina vlillä käyttääkin,kun keittiö on meillä aika viileä. Tosin, kun meillä on keittiössä niin vhn tasoja, niin tulee puuhellan päällystää käytettyä kaikenlaiseen säilytykseen ja sitten aina pitää se päällys tyhjentää, kun rupeaa sitä oikeasti käyttämään :) Mukavaa Pääsiäistä Sylvi!

   Poista
 3. On hienoa kun on tuollainen vanha puuhella talossa ja vielä käyttökuntoisena! Ne ovat minusta niin kivan näköisiäkin. Kun asuimme Luvialla parisenkymmentä vuotta sitten, oli meilläkin siellä vanha puuhella. Talo oli jostain 30-luvulta peräisin. Talon jokin meitä edeltävää aikaisempi omistaja oli muuten ollut Eino Leino nimeltään ja talon ulkorakennuksessa oli puusepän tarpeistoa; vanha höyläpenkki ja höyliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kyllä itsekin ja se on hyvä, jos ei esim. sähköt toimi...saa lämpöä samalla :) Mukavaa Pääsiäistä Metsäntyttö!

   Poista
 4. Mä tunnen kans ton Leinon valun yhden henkilön. En usko että oli ihan perustaja, liekö ollut hänen isänsä. Tämä herra Leino kuoli ihan hiljan yli 90 vuotiaana.
  Kakarana olen käynyt siellä seuroissa vanhempieni kanssa.
  Meilläkin on ollut puuhellassa joka päivä valkia.

  VastaaPoista
 5. Puuhellan lämpö on kyllä hyvä ja äkkiä lämmittää keittiön samalla kun saa ruuan lämpimäksi :) Meillä on varmaan kerran-pari viikossa tuli hellassa, sillon samalla tehdään enemmän.

  VastaaPoista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)