Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Jo oli aikakin...



...nimittäin tehdä tämä työ...joka tuli mieleeni,kun aamulla oli 12-13 astetta pakkasta. Eli tyhjentää ja sulattaa pakastin, joka on isossa (ja kylmässä) eteiskomerossa. Pakkasin tavarat sieltä laatikkoihin, jotka nostin kuistille pakkaseen.












Tyhjään pakastimeen laitettiin kuumavesi-kattila sisälle ja kansi kiinni, itse lähdettiin käymään naapuri-kylässä. Takaisin tultuamme oli pakastin melkein sula, ja sai pestä ja kuivata sen sekä pistää rasiat ym pakastimeen takaisin. Tuli enemmän tilaakin sinne, kun rasiat tuli järjestyksen.















Samalla otin sieltä lounasta varten kaksi muusi-jauhelihalaatikko-rasiaa sekä muutaman rasiallisen omenaviipaleita. Laitoin eturuoka rasiat hetkeksi kuumaan veteen ja sitten kumosin ne uunivuokaan ja uuniin sulamaan (ja lämpenemään samalla kun uunikin lämpeni). Sillä aikaa tein jäisistä omenalohkoista omenahyvettä ja laitoin senkin uuniin.
Eturuokaa sekoittelin aina välillä, että se suli ja lämpeni tasaisesti.
Sillä välin tein vielä kaali-tomaatti-salaattia ja paloittelin miehen tuoman ison suolakurkun.







Hyvin ruoka valmistui maukkaaksi vaikka oli ollutkin jäässä sinne joutuessaan. Mies oli tuonut myös pienen vaniljakastike purkin, johon lisäsin joukkoon jääkaapissa olleen ruokakerman lopun.Hyvin sekin sopi siihen, kun oli ihan maustamatonta. Oli ihan hyvä lounas :)




Hyvää lounasta saimme eilen myös diakonia-lounaalla, jossa kävimme. Siellä oli kirjolohi-kiusausta, hyvää salaattia ja jälkiruoaksi omenahyvettä vaniljakastikkeen kera. Siitä sainkin, vai mieskö siitä ensin puhui, idean laittaa omenahyvettä kotonakin.




Samalla tietysti eilen taas kävin kirjastossa ja kirppiksellä. Kirppikseltä ostin pussillisen PMK:n näytetilkkuja. Vaikka mulla kankaita onkin, teki mieli saada jotain erilaisia. Kaksi euroa niistä köyhdyin.













Enpä ole esitellyt aiemmin neulomaani pupuakaan. Joskus vuosia sitten neuloin samalla ohjeella pupuneiti Peppi Kirjavaisen, jonka annoin myöhemmin lapsenlapselleni, pikkuneidille. Nyt tuli mieleen yrittää neuloa samanlainen, mutta erilainen. Eli tässä Pepin pikkusisko Nelli kirjavainen.












Neuloin hänelle myös mekon. Kaulassa hänellä oli pieni arpi (neulontavirhe) niin sitä peittämään tein hänelle helmet. Ne on tehty ohuen putken muotoisesta luistimen tai monon nauhasta, johon on pujotettu helmiä ja välit solmittu kultalangalla.





Löysin muuten blogi-arkistosta jonkunlaisen kuvan siitä iso-sisko Pepistäkin. Tosin tuossa kuvassa hänellä ei ollut vielä vaatteita, hänellekin kun tein sitten mekon myös.












Ulkona alkoi pyryttää...sellaistahan se säässä lupasikin. Ja nyt on päiväkahvin vuoro, se odottaa termarissa. Heissan!

12 kommenttia:

  1. Mulla oli tänään samat puuhat eli sulatin pakastimen :D. Ny on hyvä mieli, ku sain senkin työn alta poies. Hienoja pupuja olet askarrellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepäs sattui! Taisi olla valtakunnallinen pakastimen sulatuspäivä :D

      Poista
  2. Meillä isäntä sulatti kun pakkasta oli 10 astetta.
    Meillä on varastossa iso pakastin, hän laittoi sinne puhaltimen, toi kattilasysteemi on ollut aiemmin.
    Hänkin toi sieltä perunalaatikon sekä kakun palan.
    Laatikon olen syönyt, toi kakku vielä täällä sisällä kaappipakasteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kiva, nyt kun on pakastin sulatettu...meillä oli sinne yläreunaan tullut eniten jäätä, pohjassa ei niinkään ollut.

      Poista
  3. Hyvät päivätyöt sait tehtyä, sen pakastimen sulatuksen. Minullekin usein tarttuu kirpputoreilta noita näytetilkkuja matkaan. Kun odotin kuopusta v 1979 ostin ison laatikollisen Marimekon näytetilkkuja ja niistä tein vaikka mitä.Vauvakin oli ensimmäisen vuotensa puettu tilkuista tehtyihin vaatteisiin. Se ostos oli todellinen aarre.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo pakastimen sulatus on sellainen juttu joka aina vaan tahtoo unohtua ja jäädä... Kyllä sitä tilkuista voi tehdä mitä vaan..

      Poista
  4. Ihania nuo puput <3
    Kiitos muistutuksesta, munkn pitäis sulattaa välillä pakastin. Ja sama tehdä myös maalaiskodissa mutta siellä se pitää varmaan jättää kevääseen kun Metsästäjän riistat on ensin syöty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka minä yritän muistaa joka vuosi sulattaa pakastimen, niin aina vaan sieltä löytyy myös vanhoja pakasteita, niinkuin nytkin monta vuotta vanhoja omenalohkoja...no, ne menivät omenahyveeseen ja ihan asiansa ajoivat vielä..
      Tänään tein omena-raparperikiisseliä, eilen myös sulamaan ottaneistani pakasteista :)

      Poista
  5. Hauskat puput! Pitäisi sulattaa tuo pakastin tosiaan..

    VastaaPoista
  6. Oisko nyt pakastimensulatus.viikko :D

    VastaaPoista
  7. Täälläkin tuli sulatettua pakastin ja muutenkin siivottua jääkaappi kun tuota meidän köökkiä ehostelin.
    Ai, että mä ihastelin sun ompeluksia edellisessä postauksessa ja nyt nää neulotut puput, suloisia!!

    VastaaPoista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)