Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Rakkaita "vieraita" ja kelkkailua







Ihana sää jatkui tänäänkin. Kaksi tytärtäni oli käymässä ja tytön tyttö. Sen jälkeen kävin potkukelkkailemassa ensimmäisen kerran tänä talvena. Elmo lähti mukaan "irtonaisena" ja nautti juostessaan kovaa vauhtia vieressä tai perässä. Oli tosi luistava keli.Pari kertaa meinasi "mopo karata käsistä." Naapuri tuli potkukelkalla myös vastaan koiransa kanssa, niin Elmo kääntyi kotiinpäin heidän mukanaan... itse kävin kääntymässä ehkä noin kilometrin päässä ja takaisin tullessa taas tavattiin samat vastaantulijat kera Elmon, jolloin se kääntyi taas kotiin päin mun mukana juosten :)
Naapuri huikkasi minulle : "Säähän oikein hurjastelet", kun vauhdissa vaan huusin Elmolle: " Tulehan Elmo kotiin." Olimme siis vain tällä meidän ohi menevällä pikkutiellä. :)










Olin ihan kuumissani, kun tulin kotiin ja piti hetken aikaa sohvalla pötköttää. Nyt ulkona on jo melkein pimeää ja mieskin lähti pelaamaan sählyä.
Saan (toivottavasti) Roskalava-ryhmästä huomenna kasan sisustuslehtiä naapurikylästä, niin mennään käymään siellä huomenna.
Nythän mulla on noita lehtikoteloitakin.










Eipä tässä kummempia. Rupean tässä "iltapalalle". Nää tän postauksen auringonlasku-kuvat on jonain aiempana päivänä otettuja. Mutta Elmo nauttimassa auringon paisteesta postilaatikkojen luona on ihan tätä päivää. Kai sekin odotteli tyttöjen saapumista :)













lauantai 27. helmikuuta 2016

Keväinen päivä




Tänään on ollut hieno sää. Aamusta oltiin ekalla kävelylenkillä. Silloin oli vielä 8 astetta pakkasta ja kylmä tuuli. Mentiin sen jälkeen kaakaolle kahvioon.
Toinen lenkki tuli tehtyä äsken, nyt oli jo lämmintä eikä enää tuullut. 4,5 astetta oli lämmintä."Räystäät tippuivat" :)










Tuli mieleen loru: "Tippuu, tippuu räystään suu, talitintit rakastuu"...





Saimme kävelylenkillä Elmolle luun, eräältä naapurilta. Siellä on Elmolla nyt askartelemista pihalla.
Itse laitoin olkkarin isoon ikkunat ne verhot, jotka aiemmin pesin. Samoin keittiön ikkunaan vaihdoin nyt unikkoverhot. Eilen oli silitys-päivä.

















Toivon vintiltä-blogissa oli lahjakassin teko ohje myslilaatikosta. Sitä piti kokeilla, kun oli tyhjä myslipaketti säästynyt. Se oli yläreunasta vähän revennyt, niin lyhensin sitä vähän. Päällystin lahja/hylly paperilla ja laitoin reiät rei´ittimellä ja jostain tullutta turkoosia silkkinauhaa "kantimiksi". Ihan kiva tuli :)











Tuolla samalla paperilla olen päällystänyt aiemmin tiskiaine-tablettilaatikosta tekemäni lehtikotelon.










Ja siitä leikatuilla "palloilla" koristanut pari ikävän mustaa lehtikoteloa.










Mutta nythän mulla on nämä "uudetkin" lehtikotelot.










Tänään oli kalaruoka-päivä. Paistettua kalaa (ja myös kalan pyöritteluun käytetyn lopun munan paistoin). Keitettyä perunaa, vaaleaa kastiketta ja salaattia. Nams!










Rattoisaa lauantaita! Muistakaahan katsoa UMK:n loppukarsinta klo 21.

perjantai 26. helmikuuta 2016

Äidin muistoja





Äidin kuoleman jälkeen, josta on jo 11 vuotta, sain jotain äidin vanhoja tavaroita. Eräs jonka mielellään otin oli äidin Muisto-kirja.Tykkäsin jo lapsena/nuorena sitä katsella ja lueskella. Sinä on äidin nuoruuden ystävien kirjoittamia muistoja. Luultavasti kosmos-kynällä tai lyijykynällä kirjoitettuja pääasiassa, niin aika himmeätä tekstiä. Tässä sanotaan:



Hellille


Uhraa intosi isänmaalle
uhraa voimasi viimeinen.
Anna sydän Jumalalle
nuori, puhdas, lämpöinen.


Kuusjärvellä 20.6.-50 (äiti on ollut silloin 20-vuotias, mutta silloin muisto-kirjat taisivatkin olla enemmän aikuisten juttu.)



Kirjoittajan nimestä en saanut selvää.













....sekä äidin itse kirjoittamia, että muistiin merkitsemiä tarinoita, runoja ja laulun sanoja.












Myös kuuluisuuksien kuvia sinne oli liimattu, tässä ihana Armi Kuusela...











Kirjassa on myös äidin erilaisia piirustuksia vuosien varrelta. Tässä on sekä äidin piirustus ja aiheeseen liittyvä runo, 21.1.1967.
Kuvassa äiti, minä ja pikkusisko pihalla. Minä luultavasti laskin mäkeä suksilla, kun tuosta alkoi alamäki. Olin 10-vuotias ja muistan hyvin nuo vaatteet, ruosteenruskea toppis, sinapin keltaiset hiihtohousut ja ruskeat talvisaappaat. Pipot oli äiti tehnyt meille siskon kanssa melkein samanlaiset. Sisko oli 2-vuotias ja taisi opetella hiihtämään. Siskolla oli punainen tikkipuku.
Äidillä on hame, talvi-pusakka ja huivi, sen ajan mukaan. Takana talo, jossa asuimme silloin vuokralla. Ikkuna on meidän olohuoneen ikkuna. Yläkerrassa asui toinen vuokralainen, yksinäinen mies.











Ja tässä äidin kirjoittama runo päivästä.






Talvisunnuntai



On tänään päivä sumuinen
ja talvisunnuntai.
Me laskettihin mäkeä
ja myöskin kelkkailtiin.


On nyt jo ilta ehtinyt
pian käymme nukkumaan.
Mutta yön jälkeen heräämme
taas aamulla uudestaan.


Oli tänään sävelradion listalla
Tauno Palo kärjessä.
Aikamiehet toisena
"pinkaisivat" perässä.


Hyvin on aika kulunut
tänäkin päivänä.
On puuro syöty, kahvit juotu
ja oltu ulkona.


Kun katselemme vielä
vähän televisiota
niin onkin tältä päivältä
pian touhut lopussa.


Siis kiittäkäämme Jumalaa
tästäkin päivästä.
Kun on Hän meitä suojellut
ja varjellut vaaroilta.



Ahmo 21.1.1967 Kirj. H.V.



Siinä runo kokonaisuudessaan. Ihana muisto ja ajan kuva.





Ja loppuun vielä ihanat kisut, jonka kuvan yhteyteen äiti oli kirjoittanut (en tiedä mistä ovat alunperin) mukavan kuvaan sopivan tekstin.










"Keimailijakos tuo Mirri onkin, ensin surraa ja hurraa niin lupaavasti ja sitten katselee hajamielisesti muualle.
Luulempa, - olempa melko varma siitä, että rupean vanhaksi pojaksi."




Toivottavasti nämä vanhat muistot olivat teistäkin mielenkiintoisia...mennyttä maailmaa.










torstai 25. helmikuuta 2016

Torstai - siivous ja kalorit mielessä






Mulla on näköjään tuo siivouspäivä valikoitunut torstaiksi. Niin tänäänkin.(Eilen olinkin pikku neitiä hoitamassa, tänään hän meni kuulemma toiselle mummille).
Tulta olen poltellut uunissa samalla kun siivosin. Keittiössä oli 17 astetta ja saman verran taisi olla tällä olkkarissakin. Siivous lämmöksi juuri sopiva, mutta sen jälkeen tuli kylmä. Ja varsinkin kun mattoja ja peittoja kantoi ulos ja takaisin.











Mulla on Hipsun kanssa käynyt samalla tavoin, että talvi on aiheuttanut vähän painon nousua, niinpä tänään pidän vähäkalorisen päivän. Pitäs taas ottaa käytäntöön se 5+2 dieetti, jota syksyllä kokeilin ja se toimi ihan hyvin mulla, kun periaatteessa se on ihan muutamasta kilosta kiinni, että mahtuis esim.kaikki farkut jalkaan :) Tuossa 5+2 dieetissähän saa syödä viitenä päivänä viikosta normaalisti ja kaksi päivää pidetään sitten vähäkalorisena.
Nuorena painavimmllani olin noin 2 kg kevyempi kuin nyt, mutta ensimmäisen lapsen jälkeen laihduin ja sen jälkeen painoin vuosia suunnilleen vajaa 10 kg vähemmän kuin nyt. Eli pikku-pikkuhiljaa tuopaino on lisääntynyt. Ja talvella painan aina vähän enemmän kuin kesällä.









Tänään on tosin Kylätalo-tilaisuus jonne ystävä on luvannut leipoa kääretortun :) Saattaa olla kyllä, että siellä lankeaa ottamaan palasen, kun muutkin ottaa..
Sallin sen itselleni, jos en voi olla ilman. En syksylläkään noudattanut orjallisesti sitä kalorien laskemista vähäkalorisena päivänä. Vaan niinkuin tänäänkin olen kuitenkin syönyt aamu-kaurapuuron ja päivällä hapankorppua ja vihreää teetä.











Palmuvehkaan on tullut uusia keväisen vihreitä lehtiä :)



Eipä tänään kummempaa kirjoitettavaa, kuvia laitan tästä kotoa. Mukavaa torstaita, toiveikasta sellaista!

tiistai 23. helmikuuta 2016

Kaupungissa





Kiitos kannustavista kommenteista! Selkä on aika hyvässä jamassa, kaupungissakin pystyi kävelemään ihan ilman erityistä varomista. Tässä kaupunki-kuulumisia.
Ensiksi kävin nuorimman tyttäreni luona, sen jälkeen hain Roskalava-ryhmästä saamani "pakkauksen". Eli kuusi harmaata lehtikoteloa.(Itselläni oli ennestään 4 samanlaista,joista yksi oli vähän rikki, niinpä vaikka poistaisin sen, niin nyt minulla on monta koteloa samaa sarjaa, joten voin poistaa eriväriset ja -pariset kotelot hyllystäni). Lisäksi sain vielä samalla kolme täyttä rullaa turkoosinvihertävää hyllypaperia sekä kaksi sini/turkoosi kukkaista sohvatyynyn päällistä. Kiva!











Käväisin myös kirjastossa, en lainanut mitään. Olen lukenut Lea Krantzin inkeriläis-kirjoja Eilisen varjot ja toinen osa Punainen aurinko. Kävin katsomassa onko niihin jatkoa, mutta ei taida olla.






Seuraavana oli luterilaisen srk:n ruokailu: Kypsää lohta, perunamuusia, vihanneksia, punajuurta ja salaattia. Hyvää! Päälle kahvia ja vohveli. Sen jälkeen lähdimmekin jo ajelemaan kotiin päin ,mutta poikkesimme vielä kirpparille. Ostin sieltä kauniin värisen ja ihanan pehmeän neuleen , 1 e.
Kauniin peltipurkinkin olisi saanut 20 sentillä, mutta mulla nyt on ylimääräisi purkkeja muutenkin, en viitsinyt ihan vaihtelun vuoksi ostaa, vaikka halpa olisi ollutkin :)











Poikkesimme myös Tokmannille, jossa oli jäätelötuutit 0,29 e/kpl eli sieltä tulomatkalle jälkkärit. Ei kyllä ollut ihan järkevä idea syödä autossa, kun siellä jäätelön sisällä oli jotain suklaakastiketta ja minä valutin sitä vahingossa takilleni, niin että nyt se pitää pistää pesuun...
Aurinkokin alkoi paistamaan ja ihan hyvä päivä ollut, edullista hauskanpitoa :) (Tosin ostin myös ihan kaupasta uuden Ihana-askartelulehden, se ei kyllä ollut ihan huokea, mutta nimensä mukaan ihana!










Mun vanhimman tytön tyttö on taas ollut kipeänä, heillä on nyt perheessä ollut flunssaa vuoronperään ja uudestaan,tyttären pojallakin oli keuhkokuume. Niin menen huomenna pikkuneitiä hoitamaan, jos kuume vielä on päällä, että äitinsä pääsee välillä töihin.




Terveiset Hipsulta :D









Ps. Hipsu on talvisen sisällä olon seurauksena lihonut niin, että miehen nimitys siitä on nykyisin "Paksu poika". :)

maanantai 22. helmikuuta 2016

Taas siirtyi....








...nimittäin Helsingin lääkäriaika :( Se viimeksi saatu uusi aikahan olisi ollut reilun viikon päästä, vaan tänän tuli ilmoitus, että se onkin vasta maaliskuun loppupuolella.... Ja kaiken lisäksi miehellä on silloin näytelmä päivä, eikä ehkä kerkiä kuskiksi. Sitten joutuu bussia ja taksia käyttämään. Ei olis ollut väliksi.






Muuten tässä viime postauksen jälkeen, eli lauantai-iltana, paukahti taas selkä. Otin pyykkiä sisätelineeltä kuivumasta ja viikkasin niitä ja kun kumarruin laittamaan vaatteet tuolille selässä tuntui sellanen "poks" ja tuli taas kipeäksi. Onneks ei kuitenkaan kauheasti. Eilenkin särkylääkettä otin ja mentiin seurakuntaan kuuntelemaan kahta Raamattu-tuntia.
Tänään kävin sitten apteekissa ostamassa Buranaa,kun yks tuttu suositteli ottamaan Burana-kuurin, jos sattuu joku tulehdus olemaan siellä selässä. Ala selkä ja lonkat on särkeneet. Eli nyt syön sen paketin, kolme tablettia päivässä (se oli apteekin suositus). Sillä reissulla tehtiin myös pieni lenkki koiran kanssa. Mies on ollut ahkera ja tehnyt puutöitä ja lumitöitä.











Minä ompelin vain puoli-alushameen. Tuo oli lasten "teatteri-vaatteissa" ollut vanha yöpaitani. Sen sain joskus nuorena äitinä omalta äidiltäni muistaakseni joululahjaksi. Se oli alunperin maksi-pituinen ja kaulaaukossa oli sellanen röyhelö-kaulus. Jossain välissä lyhensin sen lyhyeksi yöpaidaksi ja joskus myöhemmin se päätyi sinne lasten pukeutumis-vaate pussiin :) Missä se on ollutkin vuosia ja vuosia, koska nuorinkin lapseni on täyttänyt jo 20 v.
Leikkasin sen poikki kainaloiden alta, ompelin kuminauhakujan ja helmaan ompelin vanhasta lakanasta säästämääni pitsiä. Harmi, että pitsilaatikossani olleet mustat pitsit olivat aivan liian lyhyitä, niin oli pakko tyytyä valkoiseen. Siinä se ylhäällä.






Keväiseltä, joskin harmaalta on tuntunut ja teinkin makkarin "uusio-liitutaulleni" kevään odotus viestin. Myös saunan pukuhuoneeseen tein "liitutaulun" vanhasta ylimääräisestä uunin pellistä, toivotuksineen.










Hyvää kevään odotusta...sieltä se kohta tulee :D













































lauantai 20. helmikuuta 2016

Liite edelliseen postaukseen



Muisti valehtelee, sen taas huomasin. Rupesin nimittäin katsomaan onko mulla kuvaa siitä ikkunasta, jossa oli leveä ikkunalauta ja jossa mun pullot olivat...ja arvatkaa mitä. Ei se lauta ollutkaan leveä, vaan ihan tavallinen ja mä olin varma, että siellä oli sellainen kivitalon leveä ikkunalauta, höh :(
No jokatapauksessa löysin muutaman kuvan menneisyydestä jossa näkyy se entisen asunnon ikkuna.











Ja samalla huomasin, että siinä ikkunalla oli yleensä vaan pieni osa kokoelmastani, muut olivat kirjahyllyn päällä....mutta näistä kuvista näkee, että sen ulkopuolella oli vaahtera ja tässä syksyn ja talven erilaisia tunnelmia. Ylemmässä kuvassa myös entinen kissamme Roosa <3 Otin nämä digikameralla valokuvasta, joten ne on sen mukaiset.





Mutta tässä korjaus edelliseen juttuun :)

Pulloja...ja vielä enemmän pulloja







Meinasin laittaa otsikoksi "Omituisuuksia", koska mulla on ollut tuo omituinen viehtymys värilliseen lasiin ja siinä sivussa on tullut tuota kirkasta lasiakin. Tällä kertaa kuvasin ikkunoilla ja WC:n katonrajassa olevalla "hyllyllä" olevia pulloja. Niitäkin joskus keräsin "enemmän virallisestikin" ja silloisessa asunnossa , jossa asuin lasten kanssa yh:na oli ikkuna, jossa oli leveä ikkunataso, siinä pullokokoelmani pääsi valossa oikeuksiinsa :) Tykkäsin siitä näkymästä muutenkin, koska ikkunan ulkopuolella oli vaahtera, joka oli aina erinäköinen vuodenaikojen mukaan.
No, sitten kun lopetin virallisen pullojen keräilyn, niin mielenkiinto erilaisiin pulloihin on säilynyt, ja niitä on aina pikkurahalla tai ilmaiseksi tullut vastaan. Niin onhan niille pitänyt koti antaa, vaikka meillä ei todellakaan ole tilaa niille, siksipä ne ovatkin yleensä ikkunoiden välissä...





Ensin olkkarin ikkunan välissä olevat.











Näistä tuo vasemman puoleinen kirkas pullo sekä eifeltornin muotoinen pullo ovat lapsuuskodistani, eli jostain 70-luvulta ainakin.Vihreä pullo kuului ennen pullokoelmaani ja ruskea on tuttavien pihakirppikseltä.











Tässä kuvassa olevat ovat enimmäkseen kirppikseltä.




Yläkerran makkarin ikkunalla on lisää enimmäkseen vielä pienempiä pulloja.










Nämäkin on enimmäkseen kirppikseltä/kierrätyksestä. Kuin myös alemmassa kuvassa olevat.











Silloin ennen kun mulla oli se pullokokoelma, niin silloin keräsin enemmän isoja pulloja, mutta nyt tilan puutteen ja kätevyyden takia olen siirtynyt pieniin pulloihin :)





Mutta kuistin ja eteisen välisessä seinässä olevan ikkunan välistä löytyy muutama isompi pullo.










Vielä lisää aivan pieniä pulloja löytyy vessan katonrajassa olevalta hyllyltä.
















Lauantaiset terveiset ja mukavaa viikonloppua!

keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Aurinkoa ja pilveä




Aamupäivällä oli vielä aurinkoista, kun kävimme naapurikylässä jakamassa vähän lehtiä ja samalla lenkitimme Elmoa, sekä kävimme kirjastossa lukemassa päivän lehden. Tuolla kirjastossa on ilmaishylly, jossa on ennenkin ollut hyviä kirjoja, nyt miehelle läydettiin kolme Paasilinnan kirjaa, itselleni löysin vain Kodin kuvalehden. Aurinko suorastaan lämmitti kasvoja ulkona kävellessä.
Pullakahvilla käytiin eräässä leipomo-kahvilassa.





Iltapäivällä onkin ollut taas pilvistä. Mies on tehnyt puuhommia. Minä kävin tekemässä Elmon kanssa uuden pienen lenkin, josta pihaan tultua nämä postauksen kuvat.




"Meidän joki"









Elmo joen"laiturin" yläpäässä.











Meillä kun on ympäristössä vaihdettu sähkökaapeleita maan sisään, niin nyt olivat meidän vieressä pellolla raivaamassa maan päällisiä lankoja ja pylväitä pois.
Kovia tömähdyksiä ym. kuului sisällekin ja Elmo taas pelkäsi. Tässä pari kuvaa niistkin näkymistä.
















Tämä toinen kuva on otettu olkkarin pikkuikkunasta, niin noi ketjut tossa etualalla ovat tuikku-amppelin ketjut :)





Illalla lauluharkkoihin, viimeksi en päässytkään, kun olin silloin flunssassa. En meinannut muistaakkaan , että ne on tänään, vaikka vetäjä laittoi pari päivää sitten muistutus viestin.

tiistai 16. helmikuuta 2016

Aurinkoisia kevätmietteitä








Lainasin edellisen kerran kirjastossa käydessäni Kevätihmisen puutarha-kirjan. Eittämättä olen kevät-ihminen, joten pitihän se lainata, kun hyllyssä vapaana oli. Kuvituksena teillekin maistiais-kuvia kirjasta. Muuten en ole siihen vielä kerinnyt paneutua tarkemmin.
Sen sijaan eilen lueskelin niitä muutamaa puutarha-lehteä, jotka omistan. Samalla tuli luettua omaa puutarha-päiväkirjaani. Luin sieltä, että viime keväänä mulla oli kukkinut pihalla 16 tulppaania, vau! Tuli ikävä kevättä!
Kävin myös netissä katsomassa joitakin perennoja, jos tilaisin muutaman, kun saan rahaa :)

















Tänään on ollut aurinkoinen päivä, ja olimme kaupungissa käymässä. Kävimme samalla tuttavalla, josta saimme mukaamme tulostimen jossa on kopiokone samassa. Tässä entisessä tulostimessa on vain tulostus. Kävimme vain ostamassa siihen johdon, joka oli hävinnyt.
Nyt olisi hyvä ilma ulkoillakin ja mies lähtikin koiran kanssa ulos, ehkä menen vielä itsekin....kaupungissa kun ei kovasti tullut ulkoa oltua.
Eilen kyllä oltiin, kun oltiin jakamassa lehtiä postilaatikoihin, illalla olikin vielä vähän selkä kipeä.
Perjantaiksi tulikin taas töitä.










Eilen oli parvi Keltasirkkuja (niin ainakin luulisin) meidän lintulaudalla, ne ilahduttivat minua. Eipä tänään enempää, menen vielä ulos, ennenkuin aurinko häviää :) Aurinkoista päivää sinullekin :)











Terveisin Sesse Kevätmieli :)

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Värejä





Mulla on jo vuosia ollut viehtymys värilliseen lasiin...sitä on joskus ollut enemmänkin. Kuvailin nyt koristeena ja kirjahyllyn kaapissa olevaa lasia. Tässä ei siis näy ikkunoiden välissä olevat pullot, keittiön kaapissa olevat maljakot ym eikä myöskään yläkerrassa oleva vähäinen määrä lasia.




Ruskehtavaa/oranssia











punaista/violettia













turkoosia/sinistä














vihreää (sitä oli ennen eniten, nyt on mennyt vähiin)











Sekä kirkas lasi










Suurinpiirtein kaikki ovat joko saatuja tai kirpparilta/kierrätyksestä ostettuja.
Omat värisuosikkini ovat vihreä ja sininen, kuten arvata saattaa :)
Minkä värisestä lasista sinä pidät?