Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

tiistai 30. elokuuta 2016

Vanhoja löytöjä
Eräänä päivänä olin vintissä ja tutkin siellä erästä muovilaatikkoa, jossa oli vanhoja päiväkirjojani, vihkojani ym paperikamaa. Näin siellä nämä talteen pistämäni esineet. Eli ehkä talon entisen vanhan isännän tai vanhan emännän Raamatunhistorian kirja, sekä vanhan emännän luonnonvihko, molemmat heidän kouluajoiltaan.
Nämä löytyivät savusaunan päässä olevasta puuvarastosta jo vuosia sitten, kun sitä tyhjensimme/järjestimme.


Kun olivat niin vanhoja, pakkohan minun oli pistää ne talteen :) Kirja on siis Raamatunhistoria kansakouluja varten. Toimitti Lauri Ingman. Kansi on ihan tavallista tekstiä, mutta kirjoitus muuten on vanhanaikaista kirjoitusta. Kirja on painettu Kustannusyhtiö Otavan kirjapainossa Helsingissä 1926.
Kärsineitähän ne ovat, kun ovat olleet ihan pelkässä puukatoksessa puiden välissä...liekö poltettaviksi tarkoitetut olleet.

Tässä kuvassa Iisak siunaa Jaakobin.

Emännän luonnonvihkossa on talletettuna esim. kaurantähkä.
Sammaleita on useampaakin laatua.

Vihkon loppupuolella selostetaan erilaisia kemiallisia kokeita.

Minusta on mielenkiintoista ajatella heidän lapsuus/kouluaikaansa, millainen tämä maailma ja esimerkiksi tämä seutu on ollut. Sen tiedän, että vanhan isännän koti on ollut aiemmin tuolla kirkonkylän keskustassa, joten hän on saattanut käydä koulua jo tuossa nykyisessä lähikoulussa.
Pitipä oikein tarkistaa koska koulu on perustettu.Ensimmäinen koulu, joka sijaitsi samalla paikalla kuin nykyinenkin on perustettu vuonna 1871. Sanoo kylän historia.

2 kommenttia:

  1. Olipa mainiot löydöt. Tuollaisia on aina mielenkiintoista tutkia. Tuo kirjakin jo 90-vuotias. Kunpa tietäisi kuinka vanha se vihkokin mahtaa olla.

    VastaaPoista
  2. Ainakin se vihko on viidennen luokan vihko, varmaan joku 70-vuotias sekin :)

    VastaaPoista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)