Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

maanantai 25. heinäkuuta 2016

Mokomaki hikitupa :)
Muistatteko aikaa, kauan sitten, kun lapsilla oli tapana käyttää "leikki-japania"? Hajosiko kokomono, tai mokomaki hikitupa (joka oli sauna, mutta tänään se oli tosiaan meidän oma pikkuinen keittiö). Miten valitsinkaan niin kuuman päivän keittiön kaappien päällisten jynssäykseen....oli nimittin VÄHÄN kuuma...
Ulkomittari näyttää 31 astetta. Ja sisällä olin aikaisemmin keittänyt lisää punaherukka-hilloa, joka kuumensi keittiötä.


Yhtäkkiä tuli vaan mieleen ruveta putsaamaan pölystä yläkaappien päällä olevia kahvipannuja ym. Ja sitä ne olivatkin, pölyisiä. Nostin ne keittiön pöydälle putsauksen ajaksi. Pannuista vain pyyhin pölyt, mutta mukit pesin ja kuivasin.
Pitihän se kaapien päällyskin sitten jynssätä...tosiaan jynssätä fairy-vedellä, kun olivat rasvaisen pölyn peitossa. Lähimpänä hellaa olevan kaapin päällys ei puhdistunut ilman taikasientä. Ja kun yläkaapit on niin korkealla, niin operaatiota varten piti vielä hakea porrasjakkara autotallista. Mutta oli se kiva sitten asetella kaikki puhtaana takaisin.
Tuo keltainen Pehtoori-pannu on suosikkini, koska se on lapsuuskodistani 70-luvulta.(Tässä todiste siitä :)


Kuvassa äitini ja pikkusiskoni kahvilla v-74. Kuvassa oli myös ystäväni Minttuliini, mutta rajasin hänet pois, kun en tiennyt voinko julkaista kuvaa :)
Minttuliini oli meillä käymässä silloin.


Myös kuparipannu on äidin peruja.

Samalla innostuksella (kun sellainen kerrankin iski) putsasin myös ikkunan verholaudan päällyksen. Siellä on näitä talo-purkkeja. Olin niitä joskus kirpikseltä ostanut ja sitten sain ihanalta Tannilta Kotipellolla-blogista muutaman lisää niitä :)Noissa taloissa on sanomalehti-kauppa, 2 X konditoria, naisten vaateliike, hattuliike ja ihan vaan talo.


Ja vielä pari muutakin hyllykköä keittiössä putsasin ja lakaisin lattian, sitten loppui aika ja puhti.

8 kommenttia:

 1. Huhhuh, miten sinä helteellä olet jaksanut siivoamaan alkaa. Tuo keltainen pannu on kyllä ihan. Minulla oli aikanaan vihreä samanlainen, mutta minne lie hävinnyt.
  Meilläkin puhuttiin lapsena kielillä, japania: "Jokohama humahutan" ja ranskaa: "Pieruu lemuaa" =D

  VastaaPoista
 2. Tuo keltainen kannu on oikein piristys. Ja mikä parasta, se on lapsuutesi peruja:) Tuollaiset ovat kai nykyäään aika kysyttyjä ja varmaan niillä olisi kirpparilla vähän enemmän hintaakin. Mutta sitä minäkin ihmettelen, että miten jaksoitkin ruveta moiseen siivousurakkaan. Kiva kuitenkin sitten kun työ oli tehty:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin, työ tekijäänsä kiittää, sanottiin ennen :)

   Poista
 3. Taisi siivous viedä mennessään, joskus käy niin, vähän aloittaa ja sitten homma paisuu ja paisuu, aika hikistä vaikka ei puuhailisi mitään :D Tuon 'japanin' muistan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikeassa olet, että kun aloitti, niin sitten "piti" vaan jatkaa...sama tänään kun olin nuorimmaisella, ja tiskasin ja vähän siivosin siellä, niin ei meinaa osaa lopettaa, kun alottaa :)

   Poista
 4. Kiva nähdä tuttuja kuvissasi ja heti kun näin kuvan mietin et mullakin on toi kuva. Kuumaa on tänäänkin mutta pakko siivota kun tulee yövieraita ja mökin piha muuttuu leirintäalueeksi huomena. Sä se jaksat mutta mistä saat sitä virtaa kaikkeen sitä olen ihmetellyt monasti. Olisit mun kamalan pärstän saanu julkastakkin.

  VastaaPoista
 5. Se virta tulee vaan pätkittäin :) Kiitos kirjeestä, ihanat kortit! Vai muka kamala pärstä, älä höpsi :)

  VastaaPoista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)