Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

torstai 28. heinäkuuta 2016

Maa kunnasten ja laaksojen...
Tänä aamuna olin "pitkästä aikaa" reippaalla sauvakävely-lenkillä, kun oli vähän viileämpi aamu muutamaan edelliseen aamuun verrattuna. Vaan kyllä hiki virtasi jo takaisin tullessa.
Huvitti, kun menin sen koiratalon ohi (missä niitä on erittäin monta), niin kun nyt oli siellä ovi kiinni, eikä koirat päässeet ulos moikkaamaan mua niin kova haukunta kuului ja ikkunasta katsoi monta koiraa :D


Elmo-mokoma ei enää lähde omalle tielle lenkille, pelänneekö sitten niin kovasti niitä laitumella olevia hevosia. Sitä epäilen, kun kerran oltiin muualla kävelemässä ja siellä oli tienvarsi-laitumella hevosia, niin Elmo ei meinannut uskaltaa kulkea ohi...
No, me pistetään se muutaman kerran viikossa autoon (johon se menee tosi mielellään nykyisin) ja ajetaan taajamaan tai jonkin pikkutien varteen, mistä lähdetään sitten kävelylle. Varsinkin taajamassa se tykkää kävellä, kun siellä on niin paljon muiden koirien jättämiä sähköposti-viestejä :D Eilenkin oltiin siellä kävelyllä, ja sen jälkeen juotiin halpis-kaupan edessä ulko-kahvit kera jätskin. Muutenhan Elmo nauttii vapaudestaan pihassa ja joskus mun seurana marjassa lähimetsässä ja joskus muutenkin siellä kävellään, polut vaan on menneet nyt kesällä paljon ryteikköisemmiksi.
Tuon yllä olevan kuvan otin siellä sauvakävelyllä, jotenkin tuli tuosta kapeasta mäkisestä ja mutkaisesta tien kohdasta mieleen lapsuuden/teini-iän Pohjois-Karjalan lomat. Kai sitä alkaa olla vanha, kun niin kaihoisasti muistelee niitä aikoja. Ja vaikka, kun tarkemmin muistelee, niin siellä oli älyttömästi hyttysiä eli itikoita, niinkuin siellä sanottiin. Joskus, kun siellä kuukauden verran kesällä oltiin, niin haettiin maito peilarilla eräästä talosta. Usein serkun kanssa tehtiin se reissu, ja hyttyset kiusasivat meitä, niitä piti lepän oksilla huiskia ja tulomatkalla varoa, ettei maito läiky, vaikka olikin kannellisessa peilarissa. Muistan kun joku kesä serkulla oli sääret ihan täynnä hyttysen puremia ja oli raapinut niitä niin, että sääret olivat ihan verillä ja ruvella.

Sitten piti lähteä toisen tädin luo kylään, ja siihen aikaan pukeuduttiin parempiin vaatteisiin, kun kylään mentiin...niin muistan kun serkun äiti päivitteli niitä serkun sääriä... Olisiko ollut sama kerta, kun serkulla oli mukana värillisiä ohuita sukkahousuja, ja minäkin sain heiltä sellaiset siniset. Mulla oli vaaleasininen pallollinen mekko, niin siihen ne siniset sukkahousut sopikin ja serkulla taisi olla sininen mekko punaisin koristein ja punaiset sukkahousut.
Oltiin sitten tyylikkäitä :) Ja oltiin ehkä 10 ja 13, tai jotain, minä meistä se vanhempi.
Olihan siellä tietysti mukana myös äiti, täti, pikkusiskoni ja serkun pikkuveli, serkkuni sis hänkin.

Taksilla mentiin sinne toiselle tädille, varmaan sillä samalla taksilla, jolla oltiin mökille tulo matkalla loppumatka 7 km kirkonkylästä tultu. Siellä kuski soitti usein kasettia, jonka lauluista mulle on jäänyt mieleen "Tyttö istui aitassa, ol aitan ovi lukossa, tuulia tuulia tuu...kesäyö on lemmen taikaa, lupausten kulta-aikaa, varo ettei sydäntäsi vie tuulia tuulia tuu.." Minulla kun tuli jo silloin huono olo auton takapenkillä , niin sain istua aina etupenkillä kuskin kanssa. Tuo taksi varmaan aina otettiin , jos saatiin. Ei siihen aikaan ehkä Kiihtelysvaarassa ehkä kovin montaa taksia ollutkaan.Tämä allaoleva kuva, ei ole Kiihtelysvaarasta, vaan täältä päin Pusulasta. Joskus keväällä sen otin, kun siitäkin tuli mieleen Kiihtelysvaara, samalla tavoin mäkeä ylös tullaan Pusulaan kuin Kiihtelysvaaraankin. Ja kirkko sitten kummassakin.
Vaan pitipä nyt sitten kaivaa esiin vanhoja kuviakin. Tässä nyt sitten Kiihtelysvaaran kirkon tapuli.

Ja vielä muutama fiilistely-kuva sieltä Kiihtelysvaaran Kuusjärveltä ja mökiltä :) Mökki ja pikkusisko poseeraa tiellä...alareunassa savusaunan nurkkaa.


Siitä savusaunasta mentiin saunan jälkeen vähän matkan päässä olevaan puroon, vilvoittelemaan ja huuhtomaan itsemme. Tässä minä poseeraan purolla.
Toisina kesinä siellä oli kävelymatkan päässä myös eläimiä laitumella, tässä minä seurustelen hevosen ja lampaiden kanssa.

Näissä omissa kuvissani olen jo 18 v.


Lopuun vielä kuva aitasta, jossa serkun kanssa nukuimme, josta kerroin aiemmin. Siinäkin pikkusisko kuvassa mukana, jonkun (oisko ollut serkkupojan) hattu päässä :)
Muistelkaahan tekin :)6 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat ja nuo Pohjois-Karjalan maisemat niin kauniita, mökkikuvakin on aivan ihana. Hieno tie on teillä lenkkitienäkin! Kaunista katsella tuollainen kumpuileva maisema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään vaihtelevista maisemista, että on laaksoa ja kukkulaa ja vettä, rantaa rakkaampaa, niinkun laulussa sanotaan :)

   Poista
 2. Nuo vanhat kuvat ovat kyllä jotenkin tosi hauskoja! Vaatteet, silmälasit, hiukset jne. Tuntuu, että oliko se tottakaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmälasit on kyllä pienentyneet ja housunpuntit kaventuneet, mutta muuten kyllä voisin vielä muita vaatteita pitää...teepaita, sortsit ja intianpuuvllainen paitapusero ...jos ne mahtuis :D

   Poista
 3. Ihanat muistelukset ja kuvat! Kun tämän jutun kuva kävelytiestäsi tuolla alussa tuli esiin, ajattelin, että siinä olisi kiva kävellä. Seuraavasta kirkkokuvasta mietin, että tulee mulle vähän mieleen Eno, kun sinnekin kirkkoa kohti nousee tie samaantapaan. Sitä "uudempaa" osaa liikerakennuksineen on alempana joen varressa. Nuo sinun kuvat lapsuudestasi ja nuoruudestasi olivat kyllä hienot! Nytkin sulla on niitä hevosia kävelyreittisi vierellä. Kyllä sitä niin mielessään vanhoja muistelee... Mulla ne ajatukset on usein Pomarkussa ja minä kaipailen niitä lehmiä ja heinäseipäitä tienvarteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin täälläkin olen käynyt hevosia moikkaamassa ja joskus myös lampaita kauempana :) Ja savusauna ja puro/joki on myös ja pihakaivo saunan lähellä...kummasti vaan kaikkea sellaista kuin siellä nuoruuden mökillä...

   Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)