Ilo elää

Olet tervetullut ja kommenttisi myös!

lauantai 25. kesäkuuta 2016

Juhannusta!Tältä Juhannukselta ei olekaan tyypillistä kokko-kuvaa. Olimme kyllä Vivamossa, mutta vain katsomassa hyvän Kädet-näytelmän, joka kertoo Vivamon alkuvaiheista.

"Kädet-näytelmä kertoo perustuksesta, jolle Vivamo on luotu. Se kertoo rohkeista naisista, jotka kuuntelivat uskollisesti Jumalan kutsua ja olivat valmiita antamaan elämänsä toisten auttamiselle.
Helsinkiläisen senaattorin tytär Karin af Björgesten vietti lapsuudessaan useita kesiä Lohjalla Ojamon kartanossa. Myöhemmin hän hankki läheltä maa-alueen, Vohloisten kartanon omistajalta paroni Cronstedilta ja nimesi sen Vivamoksi.Hänen lisäkseen Vivamon varhaisiin vaiheisiin kuului tanskalainen kieltenopettaja Elisabeth Selmer, joka toimi vanhuudessaankin Vivamossa raamattu-opettajana.
Vivamon "tädit" Karin ja Mary Strålhe muuttivat Vivamoon nuorina naisina. Karin af Björgestenin kuoleman jälkeen Karin ja Mary Stråhle saivat alueen hoidettavakseen. Heidän aikanaan Vivamon toiminta alkoi laajeta. Siitä tuli paikka, jossa lähetystyöntekijät kävivät lepäämässä ja johon erilaisista hengellisistä taustoista peräisin olevat ihmiset kokoontuivat. Vuosiin liittyi myös vaikeita aikoja ja suuria vastoinkäymisiä.
Myöhemmässä vaiheessa Karin ja Mary Stråhle lahjoittivat Vivamon Kansan Raamattuseuralle, jonka toiminta alkoi Vivamossa vuonna 1954."
(Teksti-lainaus Kädet-näytelmän esitteestä).
Lainauksessa mainituista vastoinkäymisistä voisin mainita esimerkiksi tulipalon, Karin Strohlen käden menetyksen, sota-ajan ja puutteen...

Todella hyvä ja mielenkiintoinen näytelmä, suosittelen! Kädet-näytelmä esitetään tänä kesänä vielä tänään klo 14 ja Juhannuksen jälkeen heinäkuussa 28,29, 30,31. heinäkuuta.Vivamossa tietenkin myös tapasimme tuttuja, kävimme kahvilla ja kuvasimme Vivamon aaseja. Entisen Jordanin seuraksi sinne oli tullut "äiti-aasi" pikkuisen, muistaakseni pari viikkoisen, aasivauvansa kanssa. Suloinen varsinkin tuo "vauva" :)
Näytelmän jälkeen meillä olikin jo kiire kotiin, koska pastorimme oli tulossa meille savusaunomaan isännän kanssa ja sitten paistettiin makkaraa + juotiin pannukahvit notskilla. Hänen vaimonsa oli yö-töissä, niin kaipasi jotakin Juhannus-seuraa. Makkaran ja kahvin jälkeen tulimme vielä yhdessä sisälle valvomaan.


Loppuun luonto-kuvia pihalta tältä aamulta.
Unkarinsyreenin kukkia

Horsman kukkia


Ja ensimmäiset metsämansikat punertuvat pihatien pientareella :)Yhden kypsän maistoin.
Ihanaa Juhannuksen jatkoa teille :)
4 kommenttia:

 1. Näytelmä on varmasti mielenkiintoinen, täynnä historian lehtien havinaa! Rankkaa aikaa oli varmasti tuolloin!

  Ihanat aasit kerrassaan! Suloisia suven kukkijoita :D

  Kaunista Juhannuksen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasiassa kaunis Juhannus olikin :) Toivottavasti teilläkin!

   Poista
 2. Kiinnostavaa lukea Vivamon taustasta. Jotain pätkiä siitä muistan kuulleeni tai lukeneeni. Yllättävän kauan se on ollut jo Kansan Raamattuseuralla.
  Suloinen, söpö aasivauva!! Ihana katsoa sen kuvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen joskus lukenut Vivamosta kertovaa kirjaa...saattaa se olla vielä yläkerran kaapissa tallessakin, nyt voiskin lukea sen uudestaan, tuntuis elävämmältäkin kun on nhnyt näytelmän :)

   Poista

Ilahdun kun jätät viestin käynnistäsi, kiitos :)